Annuïteitenhypotheek oversluiten
Hypotheken • 3 min leestijd

Annuïteitenhypotheek oversluiten

Tije Bekkering - op 1 juli 2021

De annuïteitenhypotheek is een populaire hypotheekvorm onder huisbezitters. Wil je graag oversluiten van of naar deze hypotheekvorm? Lees in dit artikel alle belangrijke info die je moet weten!

De annuïteitenhypotheek is de populairste hypotheekvorm, maar mogelijk past een andere hypotheekvorm beter bij jou. Bij het hypotheek oversluiten kun namelijk ook een andere hypotheekvorm kiezen. Overstappen naar een andere vorm kan wel gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek.

Je hypotheek oversluiten doe je hoofdzakelijk voor een besparing op de maandlasten. Een bijkomend voordeel is dat je ook opnieuw een keuze kunt maken tussen de hypotheekvormen. Je kunt de annuïteitenhypotheek inruilen voor de aflossingsvrije hypotheek, maar je kunt juist ook de aflossingsvrije hypotheek inruilen voor een hypotheekvorm waarin de hypotheek wordt afbetaald. Het oversluiten van je hypotheek geeft je de mogelijkheid om de hypotheek in te stellen op jouw budget en toekomstwensen.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

 

Wat is een annuïteitenhypotheek?

In deze hypotheekvorm betaal je maandelijks dezelfde maandlasten. Eerst wordt het verschuldigde bedrag aan hypotheekrente van de maandelijkse betaling afgetrokken. De rest wordt gebruikt voor het aflossen van de hypotheekschuld. Door de aflossingen betaal je steeds minder aan rente en wordt een steeds groter deel van de maandlast gebruikt voor het aflossen op de hypotheekschuld. Samen met de lineaire hypotheek geeft de annuïteitenhypotheek voor een nieuw gesloten hypotheek recht op hypotheekrenteaftrek.

Ja, ik wil mijn mogelijkheden ontdekken

 

De annuïteitenhypotheek oversluiten? Kiezen voor de nieuwe hypotheek

In het verleden werd vaak gekozen voor bijvoorbeeld de beleggingshypotheek in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. In hoeverre de schuld wordt afbetaald met deze hypotheekvormen is afhankelijk van beleggingsresultaten. Mede door de hoge kosten die verwerkt zitten in de beleggingshypotheek en de daaraan gekoppelde kapitaalverzekering, besluiten veel huiseigenaren met deze hypotheekvormen om de hypotheek over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek. Het voordeel hiervan is namelijk dat de hypotheekschuld gegarandeerd afbetaald is op de einddatum. Dat biedt zekerheid en dan ben je voor je geldzaken niet meer afhankelijk van beleggingsresultaten.


Tip van Ad Viseur

Ad-Viseur-voorbeeld-berekening-hypotheek-oversluiten

“Kiezen voor de annuïteitenhypotheek is vaak een verstandige keuze. De hypotheek wordt afbetaald gedurende de looptijd, en je hebt ook nog recht op belastingvoordeel. Ook wel lekker om vaste maandlasten te hebben en er zeker van te zijn dat je hypotheek naar nul gaat.”

 

 

Je kunt de annuïteitenhypotheek ook juist inruilen bij het oversluiten

Omgekeerd kan ook, je kunt de annuïteitenhypotheek inruilen voor een andere hypotheekvorm. Je wilt de hypotheeklasten bijvoorbeeld drukken door de annuïteitenhypotheek om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Dit doe je bijvoorbeeld omdat je na je pensionering rond moet komen met minder geld. De aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lagere maandlasten. Door deze verandering verlies je wel de hypotheekrenteaftrek, maar door de zeer lage hypotheekrente kunnen de gevolgen hiervan meevallen. Laat je hierover adviseren door onze hypotheekadviseurs.

 

Waarom bij het oversluiten kiezen voor de annuïteitenhypotheek?

De lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek zijn de meest voor de hand liggende hypotheekvormen bij het oversluiten van je hypotheek. De lineaire hypotheek heeft als nadeel dat je met hoge maandlasten start. Deze worden steeds lager, maar slechts in kleine stapjes. Met de annuïteitenhypotheek kun je zorgen voor vaste lage maandlasten gedurende de resterende looptijd.

 

Hoeveel kan jij besparen met je annuïteitenhypotheek oversluiten?

Heb je nog vragen over de annuïteitenhypotheek of over een andere hypotheekvorm? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen. Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je annuïteitenhypotheek. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten van of naar een annuïteitenhypotheek.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Bespaaroverzicht
Wat kan jij besparen?

Ontvang gratis een volledig uitgewerkt persoonlijk hypotheek oversluiten bespaaroverzicht

Ja, ik wil mijn mogelijkheden ontdekken
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering