Beleggingshypotheek oversluiten
Hypotheken • 3 min leestijd

Beleggingshypotheek oversluiten - Waarom zou je dat doen?

Tije Bekkering - op 19 juni 2021

Van alle (oude) hypotheekvormen is de beleggingshypotheek de gevaarlijkste hypotheekvorm. Bij verkeerde beleggingen kan deze hypotheekvorm uitlopen tot een nachtmerrie. Ontdek in dit artikel waarom en wat je eraan kan doen!

Zoals de naam al doet vermoeden is de aflossing van deze hypotheekvorm afhankelijk van beleggingsresultaten. Als het goed gaat op de beurs ben je spekkoper, maar het gaat niet altijd goed. De hoogte van de kosten in de aan de hypotheek gekoppelde beleggingsverzekering is ook vaak een probleem. Deze verzekeringen staat ook wel bekend als woekerpolissen. Wij leggen uit waarom je de beleggingshypotheek het beste kunt oversluiten.

De beleggingshypotheek wordt tegenwoordig nauwelijks nog afgesloten, maar jaren geleden was deze hypotheekvorm populair. Vaak werd de beleggingshypotheek gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek. De gedachte hierachter was dat de aflossingsvrije hypotheek ook werd afbetaald als het fantastisch ging met de beleggingen. De populariteit werd groot doordat het erg goed ging op de beurs in de periode van 1993 tot 2000. Helaas vielen de rendementen na het jaar 2000 erg tegen. Toen viel pas op dat de kosten in de beleggingshypotheek wel erg hoog waren.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

 

Wat is een beleggingshypotheek?

In een beleggingshypotheek betaal je rente en premie voor een beleggingsverzekering. Er zijn ook beleggingshypotheken waaraan geen verzekering zit gekoppeld maar een beleggingsrekening. De meeste beleggingshypotheken vallen onder de variant met de beleggingsverzekering. Gedurende de looptijd los je niet af op de hypotheekschuld.

Het is de bedoeling dat de hypotheek geheel of voor het overgrote deel wordt afbetaald met het opgebouwde kapitaal in de verzekering of op de rekening. Bij overlijden vóór de einddatum volgt een uitkering voor het aflossen van de hypotheek of een deel ervan.

 

Opmerking van Ad Viseur

hypotheek-oversluiten-boete-1

“De hoge kosten in woekerpolissen moet je niet onderschatten. Je betaalt bijvoorbeeld €350 aan premie per maand, en maar €250 van dit bedrag wordt werkelijk gebruikt om te storten in de beleggingspot. Ook in de polis zitten weer hoge kosten, zoals transactiekosten en beheerskosten. Het is dus niet voor niets dat er massaal afscheid is genomen van de beleggingshypotheek.”

 

Voor de aflossing van je hypotheek afhankelijk zijn van beleggingen

Bij het afsluiten van een beleggingshypotheek hebben veel huiseigenaren niet beseft dat ze voor de aflossing van de hypotheek volledig afhankelijk zijn van beleggingsresultaten. Ook was niet bekend dat er hoge kosten verstopt zitten in deze hypotheekvormen. Met een jaarlijks rendement van 8% of meer, is er niets aan de hand. Met een jaarlijks rendement van bijvoorbeeld 1,5%, overstijgen de kosten de baten. Dus ook met een positief rendement teer je mogelijk in op het vermogen.

 

Wat gaat er veranderen na het oversluiten van je beleggingshypotheek?

Door het oversluiten naar bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek, kies je voor een hypotheekvorm waarin je maandelijks afbetaalt op de hypotheekschuld. Met deze hypotheekvorm is een volledige aflossing van de schuld op de einddatum gegarandeerd. En je neemt afscheid van de hoge kosten in de beleggingshypotheek. Het in de gekoppelde beleggingsverzekering opgebouwde vermogen, kun je gebruiken voor het nu al deels aflossen van de hypotheekschuld.

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

 

Hoe werkt het oversluiten van je beleggingshypotheek?

Oversluiten wil zeggen dat je de huidige hypotheek in één keer afbetaalt. Dat doe je met een nieuwe hypotheek bij een andere of bij dezelfde geldverstrekker. In veruit de meeste gevallen betaal je een boeterente, maar onder de streep pak je meestal voordeel. Door het oversluiten van je beleggingshypotheek profiteer je namelijk van de zeer lage hypotheekrente van dit moment. In een eerste gesprek met onze hypotheekadviseur rekenen we eerst voor je uit of het oversluiten financieel gezien handig is. Als het gunstig uitpakt, zetten wij het oversluiten in gang en ben je binnenkort van je beleggingshypotheek af. 

 

Hoeveel kan ik besparen bij het oversluiten van mijn beleggingshypotheek?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw beleggingshypotheek? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je beleggingshypotheek als je deze wil oversluiten. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties, maar vooral de valkuilen, uitleggen met betrekking tot je huidige beleggingshypotheek en een eventuele oversluiting. 

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Bespaaroverzicht
Wat kan jij besparen?

Ontvang gratis een volledig uitgewerkt persoonlijk hypotheek oversluiten bespaaroverzicht

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering