Euro's vallen op tafel
Hypotheken • 5 min leestijd

Boeterente aftrekbaar: uitleg en voorbeeld

Tije Bekkering - op 10 maart 2020

Is de boeterente die ontstaat bij het oversluiten van de hypotheek aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting? Ja, deze is aftrekbaar. Hieronder vind je alle informatie met betrekking tot het fiscale voordeel van de boeterente, wat het op kan leveren en hoe een voorbeeld eruit ziet.

De boeterente, oftewel oversluitboete

Wanneer je je hypotheek oversluit heb je helaas bijna altijd te maken met een oversluit boete. Gelukkig kan de boete vaak worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek, zodat dit een eventuele oversluiting niet hoeft te belemmeren. Hierdoor kan je toch genieten van een besparing op je hypotheek lasten.

Bij Oversluiten.nl krijgen we vaak vragen over de fiscale voordelen die gepaard gaan met de oversluit kosten en met name de oversluitboete, ook wel boeterente genoemd. In dit artikel leggen we je alles uit.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

 

Is boeterente aftrekbaar?

Is de boeterente die ontstaat bij het oversluiten van de hypotheek aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting? Ja, deze is aftrekbaar. Hieronder vind je alle informatie met betrekking tot het fiscale voordeel van de boeterente, wat het op kan leveren en hoe een voorbeeld eruit ziet.

 

Waarom is boeterente aftrekbaar van mijn aangifte inkomstenbelasting?

De belastingdienst ziet de boeterente als aftrekbaar omdat het wordt gezien als een extra hypotheekrente betaling. En betaalde hypotheekrente is een aftrekpost, dit geldt overigens voor alle hypotheek oversluit kosten, want alle oversluit kosten zijn aftrekbaar.     

                                                                    

hypotheek-oversluiten-boete-1

 

Om gebruik te maken van het fiscale voordeel op de boeterente hoef je slecht in te loggen bij de belastingdienst en het in te vullen .

 

 

Hoe werkt het fiscale voordeel van de boeterente?

De boeterente die je hebt betaald mag je aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Dit betekent dat je over een lager bedrag inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Wanneer je de boeterente in één keer hebt betaald dan kan je het bedrag van de boeterente in één keer van je belastingaangifte halen. Vanzelfsprekend geldt dit voor de belastingaangifte van het jaar dat je de boeterente hebt betaald. Op de rente die betaald moet worden bij verhoging van de hypotheek, omdat je bijvoorbeeld de oversluit kosten wil meefinancieren, is geen aftrek mogelijk.

Heb je de boete niet in één keer betaald, door rentemiddeling? Dan mag je jaarlijks de hogere rente aftrekken in de belastingaangifte.

 

Weet jij al wat jij kan besparen? 

Een onafhankelijk hypotheek adviseur berekend gratis en vrijblijvend wat je kan besparen op je huidige hypotheek. Doe er je voordeel mee en kom erachter hoeveel je kan besparen met een professioneel, volledig uitgewerkt, persoonlijk bespaaroverzicht. Je mag vervolgens zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

 

Wat levert het aftrekken van de boeterente op?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de hoogte van de boete en van de hoogte van het bruto jaarinkomen. We kunnen aan de hand van een voorbeeld wel een situatie schetsen zodat je zelf hiervoor een inschatting kan maken.

Voorbeeld aan de hand van de volgende gegevens:

  • Je hebt een boeterente betaald van €20.000
  • Je hebt in het afgelopen jaar €3.500 aan ‘normale’ hypotheek rente betaald
  • Je bruto inkomen dit jaar was €34.000
  • Je betaalt 40% inkomstenbelasting
  • Er wordt in deze berekening geen rekening gehouden met heffingskortingen

 

Situatie vóór boete aftrekpost

Belastbaar inkomen €30.500 (€34.000 - €3.500)
40% belasting op belastbaar inkomen €12.200

Situatie na boete aftrekpost

Boeterente €20.000
Belastbaar inkomen voor boete €30.500 
Belastbaar inkomen na boete €10.500 (€30.500 - €20.000)
40% belasting op belastbaar inkomen €4.200

Verschil te betalen belasting

Situatie zonder aftrek boete: €12.200 Situatie met aftrek boete: €4.200
Minder belasting te betalen: €8.000

 

Waar kan ik de boeterente aftrekken bij de belastingaangifte?

In onderstaande afbeelding kan je zien waar je de boeterente in kan vullen zodat hij wordt verrekend met je inkomsten. Je kan in het vak, waar onderstaande pijl bijstaat, het volledige boetebedrag invullen onder “betaalde rente”.

boeterente aftrekbaar voorbeeld

 

 

Hoeveel kan ik besparen met het oversluiten van mijn hypotheek?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw hypotheek? Of over hoe de boeterente en haar aftrekbaarheid werkt? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten en de boeterente. 

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Bespaaroverzicht
Wat kan jij besparen?

Ontvang gratis een volledig uitgewerkt persoonlijk hypotheek oversluiten bespaaroverzicht

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering