compensatie abn amro lening
Leningen • 3 min leestijd

Let op: Compensatie voor ABN-Amro leningen

Michiel Brunet de Rochebrune - op 16 juni 2021

Het verschil bij lening oversluiten tussen ING en een onafhankelijk adviseur is groot. Ontdek zelf in dit artikel wat een onafhankelijk adviseur voor jouw lening kan doen.

Vorig jaar schreven we nog over een oneerlijk hoge rente op leningen bij Crédit Agricole. Maar ook dichter bij huis zijn er banken die het niet zo nauw nemen met de belangen van de trouwe klanten. Het gaat om ABN Amro, Santander en Vesting Finance. 

Bij het afsluiten van een lening maak je afspraken met de bank. Iedere maand maak je netjes de rente en de aflossing over. Je gaat ervan uit dat de bank zich ook aan de regels houdt. Als blijkt dat ze teveel rente in rekening brengen, moeten ze dit terugbetalen. Vorig jaar kwam Crédit Agricole over de brug met een compensatie. Dit lot dreigt nu ook voor ABN Amro.

Wil je weten hoeveel jij kunt besparen op jouw lopende lening? In een adviesgesprek zoeken wij het graag samen met jou uit.

Wat heeft ABN Amro fout gedaan bij haar ‘leenklanten’?

Banken bepalen in grote mate zelf wat ze klanten in rekening brengen voor het lenen van geld. Er gelden wettelijke maximeringen, maar toch zijn hoge rentes op leningen gewoon mogelijk. ABN Amro heeft op twee manieren niet eerlijk gehandeld richting haar klanten. Ten eerste mogen klanten verwachten dat de rente van een doorlopend krediet gedurende de looptijd in de pas blijft met de marktrente. De rentes zijn echter al jaren sterk aan het dalen, waar klanten van ABN Amro niet of onvoldoende van profiteren.

Ten tweede moeten banken klanten informeren dat bijvoorbeeld de rente voor het rood staan op de betaalrekening stijgt. Bij veel rekeninghouders is de rente sterk gestegen, zonder dat ze hierover geïnformeerd zijn.

 

ABN rekent variabele rentes, maar dat moet twee kanten op werken

In de doorlopend kredieten en bij het rood staan op betaalrekeningen is een variabele rente gebruikelijk. Het voordeel hiervan is dat je minder gaat betalen als de marktrente zakt. Bij een stijging van de marktrente mag de bank de rente verhogen. De marktrente is al jaren aan het dalen, maar ABN Amro rekent aan de klanten gewoon nog een te hoge rente. Zelfs als er geklaagd wordt. Er zijn renteverhogingen doorgevoerd, terwijl de marktrente sterk gezakt is.

 

ABN Amro is op de vingers getikt

Met een klacht over een financiële instelling kun je naar het Kifid. Het Kifid heeft eerder al geoordeeld dat de bank te hoge rentes in rekening brengt. Omdat het voor ABN Amro om veel geld gaat, is de zaak ook nog voorgelegd aan de Commissie van Beroep. Ook deze oordeelde dat ABN Amro in de fout is gegaan. De Consumentenbond Claimservice overweegt een miljoenenclaim tegen de banken Santander, Vesting Finance en ABN Amro. Voor ABN Amro zou het om ongeveer 80.000 kredieten kunnen gaan.

 

Advies van Ad Viseur

lening oversluiten ING

‘Onze klanten overkomt dit niet! Wij sluiten jaarlijks vele duizenden leningen over, en straffen zo te dure banken af op het beleid. Als een klant met een dure lening jaren geleden een keer een vergelijking door ons had laten maken, was op dat moment al gebleken dat de klant vééél geld kon besparen. Kom dus in actie als je denkt dat je teveel betaalt. Trouwens ook als je dat niet denkt, want besparen is meestal mogelijk.’

 

We houden de ontwikkeling rondom dit dossier voor jou in de gaten. Zodra er iets te melden is, lees je het hier. Heb je een dure lening waar je vanaf wilt? Wacht dan niet langer en bel ons. Ook als je overstapt heb je nog steeds recht op compensatie voor in het verleden teveel betaalde rente.

Een onafhankelijke adviseur zoekt de lening die bij jou past. En helpt jou bij het vergelijken van banken om je lening over te sluiten. De adviseur van de ABN-bank zoekt ook naar de beste lening, maar wel binnen hun eigen beperkte assortiment.

lening oversluiten ING
Advies van een onafhankelijk adviseur

Laat een onafhankelijk adviseur gratis naar jouw dure ABN lening kijken

Ja, ik wil een gratis adviesgesprek
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur