doorlopend krediet omzetten naar persoonlijke lening
Leningen • 3 min leestijd

Hoe kan ik een doorlopend krediet omzetten naar een persoonlijke lening?

Michiel Brunet de Rochebrune - op 25 mei 2020

Lees in dit blog waarom een persoonlijke lening op alle vlakken een betere keuze is dan een doorlopend krediet. En hoe je jouw doorlopend krediet praktisch kunt omzetten naar een persoonlijke lening.

Een persoonlijke lening is om meerdere redenen momenteel een betere keuze dan een doorlopend krediet. Zéker nu de rente aan het stijgen is, want in een doorlopend krediet wordt gerekend met een variabele rente. Door de stijgende rente gaat een doorlopend krediet dus duurder worden.

Het grootste minpunt is dat een doorlopend krediet eigenlijk een bodemloze put is. Lees in dit blog waarom een doorlopend krediet een bodemloze put is. Én hoe je praktisch een doorlopend krediet kunt omzetten naar een persoonlijke lening.

Van doorlopend krediet naar een persoonlijke lening?

Een lening biedt uitkomst als je het geld voor een noodzakelijke uitgave even niet hebt liggen. Na het afsluiten wil je zo snel mogelijk weer van de lening af. Heb je nog een doorlopend krediet of een schuld op een creditcard of sta je iedere maand weer rood? Los het probleem in één keer op met een persoonlijke lening waarin je alle schulden bundelt en ook nog eens besteedbaar geld overhoudt.

>> Ontdek hier meteen het stappenplan voor het oversluiten van je doorlopend krediet naar een persoonlijke lening

Ook het rood kunnen staan en een creditcard vallen onder een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening waarin je met de bank afspreekt tot welk bedrag je kunt lenen. Als je op de betaalrekening tot €1.000 rood kunt staan, is dit eigenlijk een doorlopend krediet. Een creditcard werkt op dezelfde manier. Ook een betalingsregeling met bijvoorbeeld een postorderbedrijf is een doorlopend krediet. Hieronder leggen we uit waarom je jouw doorlopend krediet beter in kunt ruilen.

In een doorlopend krediet leg je geen einddatum vast

Je kunt de schuld in een doorlopend krediet steeds weer verhogen tot het maximale bedrag wat mogelijk is. Dat klinkt handig, maar het is dodelijk voor jouw geldzaken. Er is maar één partij blij met deze vorm van lening, namelijk de bank waar dat krediet loopt.

Door dit krediet om te zetten naar een persoonlijke lening heb je een stok achter de deur om ook daadwerkelijk de schuld af te lossen. Eigenlijk heeft een doorlopend krediet een bewegende finishlijn. Zodra het eind in zicht komt, schuift deze weer verder door. Bij een persoonlijke lening staat de maximale einddatum vast.

De rente kan sterk stijgen door de coronacrisis

De rentes voor leningen zijn laag als je het vergelijkt met eerdere jaren. Zodra de rentes sterk stijgen ben je de klos met een doorlopend krediet. Door een stijgende rente los je maandelijks nog minder af op de schuld, omdat je een groter bedrag kwijt bent aan rente. Door nu over te stappen naar een persoonlijke lening kun je profiteren van de nog steeds lage rente. En een stijging van de rentestand raakt jou vervolgens niet meer.

Stop met het vetmesten van de banken

Banken kunnen goed verdienen met doorlopende kredieten. Als de rente stijgt, gaan ze zelfs nog meer verdienen. Vooral met een schuld op een creditcard of door het rood staan op de betaalrekening maak je banken blij. Op een eenvoudige manier kunnen ze jaarlijks 14% binnenharken. Werk daar niet meer aan mee en kies voor je eigen portemonnee.

Hoe je meerdere leningen bundelt in één persoonlijke lening

Bundel al je leningen en maak er één persoonlijke lening van. Dus los je roodstand in en zorg dat de schuld op de creditcard naar nul gaat. Om te voorkomen dat je op korte termijn toch weer krap zit, kun je in de nieuwe persoonlijke lening een extra bedrag opnemen dat je op de spaarrekening zet als buffer. De besparing door het overstappen kun je gebruiken om je spaarkapitaal te vergroten. Krijg je op termijn toch weer financiële tegenvallers? Geen probleem, daarvoor kun je het spaartegoed aanspreken.

Grootste deel van je maandlast gaat op aan rente

In een doorlopend krediet gaat het aflossen van de schuld erg traag. Een groot deel van het betaalde bedrag gaat op aan rente, maar veel mensen komen ook in de verleiding om vaak opnames te blijven doen. Je komt dus moeilijk weer van de schuld af. Je bent vooral rente aan het betalen, en de schuld afbetalen kan wel tientallen jaren in beslag nemen. Banken vinden dit fantastisch, maar voor jou is het een langlopend probleem.

Jouw doorlopend krediet omzetten naar een persoonlijke lening

Overstappen zorgt vaak voor lagere maandlasten en is ook nog eens zeer eenvoudig. In een paar stappen ga je naar een lagere maandlast met ook nog eens betere voorwaarden. En je hebt geen last van de stijgende rente. 

Welke stappen je doorloopt hebben we gezet in een stappenplan. Lees nog meer voordelen in het stappenplan voor het oversluiten van je lening of krediet.

doorlopend krediet omzetten naar persoonlijke lening
Stappenplan voor het oversluiten van je doorlopend krediet

Ontdek welke stappen je doorloopt bij het omzetten van je doorlopend krediet

Ja, ik wil het gratis stappenplan
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur