Zonnepanelen
Hypotheken • 2 min leestijd

Duurzaamheidsfinancieringen met een hypotheek

Michiel Brunet de Rochebrune - op 17 februari 2021

Je kunt het verduurzamen van je huis financieren met een hypotheek. Normaal gesproken kun je maximaal 100% van de waarde van je huis aan hypotheek krijgen, maar als je gaat verduurzamen kun je tot 106% van de waarde aan hypotheek krijgen. Wat moet je weten over de duurzaamheidsfinanciering?

Om onze leefomgeving te beschermen moeten we met z’n allen verduurzamen. We moeten minder energie verbruiken en de warmte beter vasthouden in het huis. In stapjes gaan we naar een groener bestaan, maar veranderingen kosten geld. Het verlagen van de energierekening is een welkom effect van het verduurzamen van je huis en het maakt je huis ook nog eens meer waard.

Meer hypotheek op je inkomen krijgen door investeringen in energiebesparingen

Geldverstrekkers weten ook dat de energierekening een groeiende bedreiging is voor je maandelijkse budget. De vaste lasten in de energierekening stijgen en energie zelf wordt ook steeds duurder. Daarom krijg je een beloning als je investeert in duurzaamheid in je huis. Je kunt namelijk meer hypotheek krijgen op voorwaarde dat je jouw huis groener maakt.

Tip van Ad Viseur geld bijlenen voor verbouwing

‘Wil je jouw huis verduurzamen? Hier speciaal een tweede hypotheek voor afsluiten kan vaak niet, maar wat als je het combineert met het oversluiten van je hypotheek? Door de lage hypotheekrente kunnen je maandlasten zelfs zakken en je kunt jouw huis verduurzamen. Zo verlaag je de hypotheeklasten en je energierekening.’

Ook als je al een huis bezit kun je lenen voor groene investeringen

Je kunt de overwaarde in je huis benutten voor investeringen in je huis. Je hebt bijvoorbeeld nu een woning met een energielabel F. Door het isoleren en het plaatsen van zonnepanelen kun je jouw huis upgraden naar label C of zelfs naar B of A. Een huis met een beter energielabel zorgt ook voor een hogere verkoopwaarde.

Duurzame voorzieningen betalen vanuit een bouwdepot

Het bedrag dat je extra leent in de hypotheek voor de duurzame investeringen komt in een bouwdepot. Dit gebeurt om er zeker van te zijn dat het bedrag ook daadwerkelijk op die manier wordt geïnvesteerd. De facturen kun je indienen bij de geldverstrekker en zij zorgen voor het betalen van de rekeningen. Als er op het eind nog budget over is, wordt dit bedrag gebruikt als extra aflossing.

Je kunt een rentekorting krijgen voor een energiezuinig huis

Er zijn meerdere banken die een rentekorting geven voor energiezuinige huizen. Banken die dit doen zijn onder andere Rabobank, Obvion en ABN Amro. Doordat de focus steeds meer komt op duurzaamheid, zal het promoten van energiezuinigheid gebruikelijker worden in de toekomst.

Nog een laatste tip van Ad Viseur

‘Je kunt een subsidie krijgen voor energiezuinige maatregelen aan je huis. Kijk in ieder geval even op RVO.nl waar je recht op hebt.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je nog vragen hebt over hypotheken. Neem dan contact met ons op via onze website. Wij bellen jou graag voor een persoonlijk advies.

 

Logo-Oversluiten-zonder-achtergrond-3
Neem contact op met één van onze hypotheek adviseurs!

Ontdekt jouw mogelijkheden door contact op te nemen met onze adviseurs

Ja, ik wil een gratis hypotheek oversluiten gesprek
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur