Flexibel krediet oversluiten
Leningen • 3 min leestijd

Flexibel krediet oversluiten, hoe werkt dat?

Michiel Brunet de Rochebrune - op 20 augustus 2020

Heb je een flexibel krediet? Hier heb je altijd een hoge rente. Verlaag de rente gratis door oversluiten. Met het oversluiten van je flexibel krediet kun je honderden euro’s per jaar besparen. Lees hier wat het oversluiten van je flexibel krediet is, en hoe het werkt.

De term flexibel klinkt positief, maar helaas in dit geval is het niet gunstig. Wel voor de bank, maar niet voor jou. Wat maakt een flexibel krediet zo ongunstig, hoe kom je er weer vanaf en hoe werkt flexibel krediet oversluiten? Wij nemen jou bij de hand en tonen je de weg naar een goedkopere en op jou zelf afgestemde lening.

Onder de leenvorm flexibel krediet vallen onder andere het doorlopend krediet, het roodstaan op de betaalrekening en een schuld op een creditcard. Het zijn vaak dure vormen van krediet, en het feit dat de kredieten zo flexibel zijn is een groot nadeel. Door de toezichthouder, de AFM, wordt het flexibel krediet ontmoedigd.

Wat maakt een flexibel krediet zo ongunstig? Waarom willen mensen hun flexibel krediet oversluiten?

Vooral de creditcard en het rood kunnen staan zorgen ervoor dat je financieel leegloopt. Een doorlopend krediet heeft meestal een betere rente, maar is gemiddeld duurder dan een persoonlijke lening en gaat vaak om (veel) grotere bedragen dan een roodstand. Bij een flexibel krediet is het een opeenstapeling van nadelen. Zodra de rentes gaan stijgen ben je de klos. De rente in je doorlopend krediet stijgt namelijk gewoon mee. Het feit dat je gedurende de looptijd extra op kunt nemen is ook een nadeel.

De AFM zorgt voor het laatste zetje voor het doorlopend krediet

Helaas kiest niet iedereen met een doorlopend krediet ervoor om deze ongunstige leenvorm in te ruilen voor een betere. De toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten, is de doorlopende kredieten ook zat. Het steeds weer extra kunnen lenen is onwenselijk. Daarom heeft de AFM gesteld dat je na een looptijd van drie jaar niet weer extra op kunt nemen uit een doorlopend krediet.

Tip van Ad Viseurlening oversluiten

“Een doorlopend krediet stimuleert het houden van schulden, daarom wordt het ook weleens ‘doodlopend krediet’ genoemd. Wij helpen met leningen, maar we moedigen onze klanten ook aan om zo snel mogelijk de lening weer de deur uit te werken. Met een persoonlijke lening tegen een scherpe rente gaat het je lukken.”

 

Inzicht is de eerste stap naar het opruimen van je flexibel krediet?

Het startpunt is inzicht krijgen. Welke leningen heb je en wat betaal je ervoor? Verzamel voor jezelf alle leningen in een overzicht. Het rood kunnen staan op de betaalrekening is een standaard ‘service’ van de banken. Zorg dat je er geen gebruik van maakt, want deze service is kostbaar. Schrijf voor jezelf eens op wat je iedere maand overmaakt naar instellingen waar je leningen hebt. De hoogte van de rente moet je vooral ook weten, want deze bepaalt de kosten van het lenen.

Verbaas je over de verschillen bij het flexibel krediet oversluiten

Vergelijk jouw rente maar eens met wat je voor de goedkoopste persoonlijke lening betaalt. Een lagere rente zorgt voor een snellere aflossing van de lening, en dat is natuurlijk het doel. Zodra de schulden zijn afbetaald, krijg je weer financiële ruimte voor andere zaken. Er zijn namelijk wel leukere maandelijkse bestedingen voor je geld. Je kunt bijvoorbeeld sparen voor het kopen van een andere auto, voor een droomvakantie of voor een nieuwe keuken. De enige stap die je hoeft te zetten om een besparing te verwezenlijken is je flexibel krediet oversluiten. Simpel, toch?

Kun je jouw flexibel krediet ook echt inruilen? Ja, door oversluiten

Bij het oversluiten van je flexibel krediet sluit je een nieuwe lening af bij een bank. Het feit dat je al een lening hebt, wil nog niet zeggen dat het ook lukt om een persoonlijke lening af te sluiten, waardoor je het flexibel krediet kan oversluiten. De nieuwe bank gaat jouw inkomen toetsen en kijkt ook bij het BKR wat er over jou geregistreerd staat. Maar het flexibel krediet oversluiten gaat normaal gesproken gewoon lukken hoor.

Ad Viseur legt het in de video voor je uit.

 

Wil je weten hoe je kunt besparen op je flexibel krediet? Wij hebben de stappen uitgewerkt in onze leningen oversluiten gids. Zo helpen we jou aan lagere maandlasten en kom je af van een te duur flexibel krediet. Het beste van alles: je flexibel krediet oversluiten is gratis! 

 

flexibel krediet oversluiten
Jouw flexibel krediet oversluiten?

Ontdek hoe jij geld kunt besparen met je flexibel krediet in de lening oversluiten gids

Ja, ik wil de gratis gids
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur