Geld lenen voor een boot
Leningen • 3 min leestijd

Hoe kan ik geld lenen voor een boot?

Michiel Brunet de Rochebrune - op 19 januari 2021

Voor veel mensen zorgt een boot voor het ultieme gevoel van vrijheid, maar helaas zijn boten erg duur. Je kunt de droom van je afzetten en op vakantie gaan naar de camping, maar neem geen afscheid van je wens voordat je alle financieringsopties hebt bekeken. Ervoor sparen is een optie, maar je kunt ook tegen een gunstige rente nu al je droom uit laten komen. Hoe kun je een boot financieren? Wij lopen de opties met je door.

De slimste manier om een boot te financieren is met spaargeld, maar als je het geld had, was de boot waarschijnlijk al gekocht. Er zijn ook nog een aantal andere manieren die wij afraden. Welke opties je niet moet kiezen zullen we jou eerst uitleggen. 

Ga niet voor huurkoop of lease

Als je de boot niet kunt kopen met spaargeld, moet je kijken welke manier van financieren zorgt voor de laagste maandlasten. De duurste vorm van lenen is huurkoop. Daar komt nog bij dat er ook spelregels aan huurkoop kleven die niet wenselijk zijn. Je wordt namelijk niet de eigenaar van de boot en bent daardoor afhankelijk van de financieringsmaatschappij. Ook bij het leasen word je niet de eigenaar van de boot. In plaats van het leasen kun je beter kiezen voor het huren van een boot voor een paar weken per jaar. 

Pleidooi van Ad Viseurgeld bijlenen voor verbouwing

“Het kopen van een boot doe je niet als een belegging. Je kunt het vergelijken met het kopen van een auto. Je koopt hem voor het gemak en het comfort, maar je levert in de loop van de jaren in aan waarde. Maar een boot bezitten kan de kwaliteit van het leven een stuk verbeteren, en dat is ook iets waard.”

Een boot kopen met een persoonlijke lening

Na het afsluiten van een persoonlijke lening krijg je het geleende bedrag gestort op je rekening. Dit geld kun je vervolgens besteden aan een boot. Gedurende de looptijd van de lening betaal je rente over het openstaande saldo. Bij iedere maandelijkse betaling daalt de schuld, want er zit een aflossing verwerkt in de maandlast. Een boot financieren met een doorlopend krediet kan in theorie, maar wordt door ons sterk afgeraden omdat deze vorm geen vaste einddatum heeft. Een schuld kun je beter zo snel mogelijk weer aflossen, en dat doe je met de persoonlijk lening. 

Met een verhoogde hypotheek op je huis een boot kopen

Met een eigen huis heb je in de afgelopen tijd goed kunnen profiteren van de stijgende huizenprijzen. Bij verkoop van je huis kun je de overwaarden 'cashen', maar je kunt ook van de overwaarde profiteren zonder te verkopen. Je kunt namelijk een tweede hypotheek op het huis vestigen. Je sluit bijvoorbeeld een tweede hypotheek af van €75.000. Het bedrag kun je gebruiken voor het kopen van de gewenste boot. Als er veel overwaarde is en het om grotere bedragen gaat is dit wellicht interessanter. 

Een hypotheek afsluiten voor het financieren van een boot

Het is mogelijk om een hypotheek op een boot te vestigen, echter is het wel een voorwaarde dat het schip enkel als woonboot dient en er niet meer mee gevaren wordt. In dat geval leent de geldverstrekker jou geld en de boot is het onderpand van de lening. Door een onderpand lopen geldverstrekkers minder risico. Als je niet meer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen, mag de geldverstrekker de boot namelijk verkopen. Dit wordt een scheepshypotheek genoemd. Helaas zijn er nog maar weinig banken die deze hypotheken verstrekken, maar zoals je waarschijnlijk weet vinden wij mogelijkheden als die er zijn. Op onze website vind je meer informatie over de scheepshypotheek.

Wil je meer weten over de leenmogelijkheden voor een boot? Onze adviseurs kunnen jou er alles over vertellen. Wij kijken welke leenvorm het beste bij jou past. Ook kijken we gelijk of het lenen voor een boot mogelijk is voor jou.

 

 

Logo-Oversluiten-zonder-achtergrond-3
Check jou leenmogelijkheden voor een boot!

Ontdekt jouw mogelijkheden door contact op te nemen met onze adviseurs

Neem contact op met een adviseur
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur