huis onder water hypotheek oversluiten
Hypotheken • 3 min leestijd

Huis onder water en hypotheek oversluiten

Tije Bekkering - op 24 juni 2021

Als je huis onder water staat dan maakt dat het oversluiten van de hypotheek lastig. Het maakt het echter zeker niet onmogelijk. Ervaren adviseurs weten verschillende mogelijkheden waardoor een oversluiting mogelijk is. Lees hierover alles in ons artikel!

Je huis staat onder water als de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis. Dit is geen gunstig uitgangspunt voor het oversluiten van je hypotheek. Door het oversluiten kun je jouw maandlasten verlagen, maar het is nog maar de vraag of het lukt in deze situatie. Wij leggen uit wat de mogelijkheden en de hindernissen zijn.

De huizenprijzen zijn hard gestegen de laatste jaren. Helaas is dat nog steeds geen garantie dat de waarde van jouw huis hoger is dan de hypotheek. Toch is het oversluiten van de hypotheek erg aantrekkelijk door de zeer lage, en dus gunstige hypotheekrente. Ondanks dat je huis onder water staat is het oversluiten van je hypotheek in sommige gevallen mogelijk.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

 

Waarom is het oversluiten lastiger als je huis onder water staat?

Het oversluiten is aantrekkelijk door de lage hypotheekrentes van dit moment. Je kiest een andere hypotheek en de nieuwe geldverstrekker zorgt voor het aflossen van je bestaande hypotheek. Helaas is de nieuwe bank vaak niet bereid om een bedrag uit te lenen dat hoger is dan de waarde van het huis. De hypotheekrentes zijn namelijk zo laag omdat het huis het onderpand van de lening is.

Als een geldverstrekker een hypotheekbedrag uitleent van €250.000 op een huis met een waarde van €225.000, loopt de bank een extra risico. De geldverstrekker heeft namelijk de mogelijkheid om het huis te verkopen als de huiseigenaar niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoet. In het geval de schuld hoger is dan de waarde, gaat het huis niet voldoende opleveren bij de (gedwongen) verkoop.

 

Opmerking van Ad Viseurhypotheek-oversluiten-boete-1

“Bij het oversluiten van je hypotheek kun je de kosten meefinancieren in de hypotheek. Door het meefinancieren kan de hypotheekschuld boven de waarde van het huis uitkomen. Geldverstrekkers zijn hier vaak toe bereid“

 

Ga in gesprek met hypotheekadviseurs die ervaring hebben in huis onder water oversluiten

Bij een huis waar de schuld de waarde overtreft, ontstaat er een tekort. Dit probleem kun je ondervangen door met spaargeld het tekort aan te vullen. Er kunnen bijzonderheden spelen waarbij het oversluiten ook op een andere manier kan lukken. Niet alle hypotheek adviseurs hebben hier ervaring mee! Je hebt bijvoorbeeld een hypotheek waar een spaarpolis aan gekoppeld is met hierin een hoge opgebouwde waarde. In het verleden was het gebruikelijk om een kapitaalverzekering te koppelen aan de hypotheek. In deze verzekering werd de aflossing op de einddatum opgebouwd. Tussentijds kun je de waarde gebruiken voor het deels aflossen van de hypotheek.

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

 

Gouden tip van Ad Viseur

kosten-hypotheek-oversluiten-1

“Trek niet te snel conclusies! Ook als de hypotheek op je huis de waarde van je huis overtreft kunnen er toch mogelijkheden zijn. Mogelijk is de waarde van je huis hoger dan je dacht of kunnen onze deskundige hypotheekadviseurs toch nog een mogelijkheid bieden om te profiteren van de lage hypotheekrentes. Het oversluiten lukt echt niet als onze hypotheekadviseurs geen oplossing kunnen vinden.”

 

Wacht niet met het oversluiten van je hypotheek als je huis onder water staat

De hypotheekrentes staan al jaren laag, maar zo laag als nu hebben ze nog niet eerder gestaan. Hoe de rentes zich de komende maanden en jaren ontwikkelen is niet met zekerheid te zeggen. Je kunt er wel van uitgaan dat de rentes een keer weer gaan stijgen. Zodra ze stijgen is het oversluiten minder interessant. Zodra de stijging is ingezet zal het niet gelijk om forse verhogingen gaan. Helaas zorgen ook kleine rentestijgingen voor hogere maandlasten. Blijf dus niet te lang aan de zijlijn wachten.

 

Wat kan jij besparen met het hypotheek oversluiten als je huis onder water staat?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw hypotheek wanneer jouw huis onder water staat? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek wanneer hij onder water staat. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen als je huis onder water staat en jij je hypotheek wil oversluiten.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Bespaaroverzicht
Wat kan jij besparen?

Ontvang gratis een volledig uitgewerkt persoonlijk hypotheek oversluiten bespaaroverzicht

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering