Hybride hypotheek oversluiten
Hypotheken • 3 min leestijd

Hybride hypotheek oversluiten

Tije Bekkering - op 15 juli 2021

De hybride hypotheek is een hypotheek vorm die niet meer af te sluiten is. Er zijn echter nog veel Nederlanders die een hybride hypotheek hebben. Er zijn echter veel voordelen bij het hybride hypotheek oversluiten. Lees in dit artikel alles wat je moet weten!

Heb je nog een hybride hypotheek, maar ben je er niet zo tevreden over? Gelukkig zit je niet vast aan een in het verleden gekozen hypotheekvorm. Je kunt de hybride hypotheek oversluiten en een hypotheek afsluiten die beter aansluit op jouw wensen. Het voordeel is dubbelop, want je krijgt er ook nog een zeer lage hypotheekrente bij.

Met een hybride hypotheek kun je kiezen tussen sparen en beleggen om de aflossing op te bouwen. Zolang het goed gaat op de aandelenbeurs kies je voor het beleggen en in slechte beursjaren kies je voor de zekerheid van sparen. Helaas weet je niet wanneer je beter kunt beleggen of juist moet sparen. Het is dus een flexibele hypotheek, maar je kunt een discussie voeren over de voordelen van deze flexibiliteit.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

 

Wat houdt een hybride hypotheek in?

Het is een levenhypotheek waarin je gedurende de looptijd niets afbetaalt op de hypotheekschuld. In plaats daarvan bouw je een kapitaal op in een aan de hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering. De premie die je betaalt voor de verzekering wordt verdeeld over twee delen. Het ene deel is voor het opbouwen van het kapitaal (het spaar- of beleggingsdeel) en het andere deel voor het verzekeren van het overlijdensrisico. Je kunt zelf kiezen voor sparen of beleggen.

 

Wat zijn de voordelen van een hybride hypotheek?

Tijdens jaren waarin het goed gaat op de aandelenbeurs, kun je een mooi rendement maken door het kiezen voor beleggen. Zodra de aflossing grotendeels is opgebouwd door het beleggen, stap je over naar het veilige sparen om het rendement veilig te stellen. Door een goede timing kan met een zo laag mogelijke investering de aflossing bijeen worden gebracht. Uiteraard moet je hierbij ook geluk hebben. Niemand kan namelijk met zekerheid zeggen dat kiezen voor het beleggen de juiste keuze is op een bepaald moment.

 

Tip van Ad Viseur

Ad-Viseur-voorbeeld-berekening-hypotheek-oversluiten

“De flexibiliteit is een voordeeltje, maar als je goed inzoomt op de kosten is vooral de verzekeraar de gelukkige. Vaak zitten er hoge kosten verstopt in de verzekering. Als het slecht gaat op de beurs, blijkt pas hoe hoog de kosten zijn. In het verleden werden er onnodig hoge kosten berekend. Het oversluiten van de hybride hypotheek is een aanrader.”

 

Andere nadelen van de hybride hypotheek:

  • Geen gegarandeerde aflossing op de einddatum
  • Je betaalt naar verhouding veel voor de overlijdensrisico dekking
  • Bij het beleggen loop je risico
  • De hypotheekschuld blijft maximaal tot de einddatum

 

Je hybride hypotheek oversluiten

Als je inzicht hebt in het beleggen, kun je er beter kiezen voor een beleggingsrekening. Hierin zijn de kosten namelijk veel lager. Liever neem je ook geen risico’s met je hypotheek. Door het oversluiten kies je de juiste hypotheek tegen de huidige extreem lage hypotheekrente.

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

 

De opgebouwde waarde gebruiken voor het aflossen

Na het oversluiten van je hypotheek heb je nog de aan de oude hypotheek gekoppelde kapitaalverzekering met daarin een opgebouwde waarde. Het opgebouwde bedrag kun je gebruiken voor het verlagen van de hypotheekschuld.

 

 

Hoeveel kan jij besparen met het oversluiten van je hybride hypotheek?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw hybride hypotheek? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hybride hypotheek.

Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties, voordelen en valkuilen uitleggen met betrekking tot het oversluiten van de hybride hypotheek.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Bespaaroverzicht
Wat kan jij besparen?

Ontvang gratis een volledig uitgewerkt persoonlijk hypotheek oversluiten bespaaroverzicht

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering