goud spaarvarken
Hypotheken • 5 min leestijd

Hypotheek oversluit kosten aftrekbaar

Tije Bekkering - op 28 February 2020

Zijn de kosten die ontstaan bij het oversluiten van de hypotheek aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting? Ja, deze kosten zijn allemaal aftrekbaar. Hieronder vind je alle informatie met betrekking tot het fiscale voordeel van de oversluit kosten, wat het op kan leveren en hoe een voorbeeld eruit ziet.

De hypotheek oversluit kosten

Wanneer je je hypotheek oversluit heb je helaas altijd te maken met oversluit kosten. Gelukkig kunnen de kosten vaak worden meegefinancierd in de nieuwe hypotheek, zodat dit een eventuele oversluiting niet hoeft te belemmeren. Hierdoor kan je toch genieten van een besparing op je hypotheek lasten.

Bij Oversluiten.nl krijgen we vaak vragen over de fiscale voordelen die gepaard gaan met de oversluit kosten. Veel vragen zijn specifiek met betrekking tot het aftrekken van de boeterente. Echter, de kosten en de fiscale voordelen zijn niet uitsluitend voor de boete. De fiscale voordelen bestaan namelijk ook uit notariskosten, taxatiekosten, advieskosten etc. Middels dit artikel leggen we je alles uit.

 

Zijn hypotheek oversluit kosten aftrekbaar?

Zijn de kosten die ontstaan bij het oversluiten van de hypotheek aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting? Ja, deze zijn aftrekbaar. Hieronder vind je alle informatie met betrekking tot het fiscale voordeel van de oversluit kosten, wat het op kan leveren en hoe een voorbeeld eruit ziet.


 

Welke oversluit kosten zijn aftrekbaar?


  • De notariskosten
  • De boeterente
  • De advies kosten
  • De taxatiekosten 
  • De kosten van de NHG aanvraag

Waarom zijn de oversluit kosten aftrekbaar?  

De belastingdienst ziet de hypotheek oversluit kosten als aftrekbaar omdat het wordt gezien als een extra hypotheekrente betaling. En betaalde hypotheekrente is gelukkig een aftrekpost. 

 

Ad Viseur Oversluiten.nl bank

Tip van Ad Viseur: "Ga je de oversluit kosten meefinancieren in de nieuwe hypotheek? Dan kan je de rente over dit bedrag NIET aftrekken van je inkomsten belasting."

 

Hoe werkt het fiscaal voordeel van de oversluit kosten?

De oversluit kosten die je hebt betaald mag je aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Dit betekent dat je over een lager bedrag inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Wanneer je de oversluit kosten in één keer hebt betaald dan kan je het bedrag van de kosten in één keer van je belastingaangifte halen. Vanzelfsprekend geldt dit voor de belastingaangifte van het jaar dat je de kosten hebt betaald. Op de rente die betaald moet worden bij verhoging van de hypotheek, omdat je bijvoorbeeld de oversluit kosten wil meefinancieren, is geen aftrek mogelijk.

Heb je de kosten niet in één keer betaald, door rentemiddeling? Dan mag je jaarlijks de hogere rente aftrekken in de belastingaangifte.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

 

Wat levert het aftrekken van de oversluit kosten op?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de hoogte van de kosten en van de hoogte van het bruto jaarinkomen. We kunnen aan de hand van een voorbeeld wel een situatie schetsen zodat je zelf hiervoor een inschatting kan maken.

Voorbeeld aan de hand van de volgende gegevens:

  • Je hebt €15.000 aan oversluit kosten betaald (notaris, taxatie, boeterente en advies)
  • Je hebt in het afgelopen jaar €2.800 aan ‘normale’ hypotheek rente betaald
  • Je bruto inkomen dit jaar was €34.000
  • Je betaalt 40% inkomstenbelasting

 

Situatie vóór aftrekposten

Belastbaar inkomen €34.000
40% belasting op belastbaar inkomen €13.600

Situatie na aftrekposten

Oversluit kosten + betaalde rente €17.800 (€15.000 + €2.800)
Belastbaar inkomen voor aftrek €34.000 
Belastbaar inkomen na aftrek €16.200 (€34.000 - €17.800)
40% belasting op belastbaar inkomen €6.480

Verschil te betalen belasting

Situatie zonder aftrekposten: €13.600 Situatie met aftrekposten: €6.480
Minder belasting te betalen: €7.120

 

Waar kan ik de hypotheek oversluit kosten aftrekken bij de belastingaangifte?

In onderstaande afbeelding kan je zien waar je de oversluit kosten in kan vullen zodat hij wordt verrekend met je inkomsten. Je kan in het vak, waar onderstaande pijl bijstaat, het volledige boetebedrag invullen onder “betaalde rente”. Daarnaast kan je bij de onderste vakken, waar de onderste pijl bijstaat, de overige kosten in vullen. 

Hypotheek oversluit kosten aftrekbaar

 

Whitepaper_mockup (1)
Hypotheek oversluiten: de gids

Ontvang gratis onze nieuwe hypotheek oversluiten gids!

Download de gratis oversluiten gids
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering

Mijn naam is Tije Bekkering en ik ben de projectmanager Online bij Oversluiten.nl. Het is mijn doel om alle kennis van onze ervaren financieel adviseurs te vertalen naar online artikelen. Mijn focus ligt hierbij voornamelijk op het besparen op de vaste lasten. Heb jij een (specifieke) vaste lasten bespaar vraag die je graag beantwoord zou zien middels een online artikel? Laat het mij weten!