Hypotheken • 2 min leestijd

Hypotheek oversluiten ZZP / ondernemer / zelfstandige

Tije Bekkering - op 5 March 2020

Voor zelfstandigen gelden vaak andere regels dan voor mensen in loondienst. Zo is dit ook voor het oversluiten van een hypotheken. Oversluiten is wel gewoon mogelijk mits je inkomen past bij het beoogde hypotheek bedrag. Het inkomen wordt berekent aan de hand van 3 volledige boekjaren of een inkomensverklaring.

Met het oversluiten van je hypotheek kan je veel geld besparen op je hypotheek lasten. Natuurlijk wil iedereen in Nederland hier graag gebruik van maken. Helaas gelden er voor sommigen groepen mensen andere regels, zoals je op onze kan ik mijn hypotheek oversluiten pagina kan zien.   

Werk je niet voor een baas, maar voor jezelf? Dan werk je als zelfstandige, ook wel zzp’er of ondernemer genoemd. Voor zelfstandigen gelden, zoals je vast en zeker hebt gemerkt, vaak andere regels. Zo is dit ook het geval bij het hypotheek oversluiten. Wanneer jij als zelfstandige je hypotheek over wil sluiten gelden er namelijk andere regels dan voor mensen die in loondienst zijn. Dit heeft te maken met de loonstrook, of eerder gezegd het ontbreken ervan.

In onderstaand artikel leggen we je alles uit over hoe je als zelfstandige je hypotheek kan oversluiten.

 

Ad Viseur Oversluiten.nl bank

Tip van Ad Viseur: "Vraag aan de hypotheek adviseur die je op het oog hebt of zij ervaring hebben met zelfstandigen. Deze zaken worden namelijk vaak weggelegd omdat ze worden gezien als tijdrovend..."

 

Hypotheek oversluiten: verschil voor zelfstandigen

 

Bij het oversluiten van een hypotheek sluit je eigenlijk een nieuwe hypotheek af, en hiermee los je je oude hypotheek af. Om een hypotheek af te kunnen sluiten moet de geldverstrekker je inkomen kunnen bepalen. Aan de hand van je inkomen wordt gekeken tot welke hoogte je een hypotheek kan afsluiten.

Waar het inkomen bij mensen in loondienst een gegeven is, is dit voor zelfstandigen niet het geval. Aangezien de geldverstrekker toch het salaris moet weten om het hypotheek bedrag te kunnen bepalen moet het salaris vastgesteld worden. Een hypotheek adviseur kan dit voor je berekenen mits de juiste gegevens beschikbaar zijn. Over het algemeen is het volgende nodig om het inkomen te bepalen voor zelfstandigen:

  •  Als je 3 of meer volledige boekjaren hebt gedraaid dan kan de hypotheek adviseur je inkomen bepalen aan de hand van de 3 meest recente boekjaren.
  • Als je minder dan 3 volledige boekjaren hebt gedraaid dan kan moet je meestal een inkomensverklaring kunnen overhandigen. De prijs van een inkomensverklaring is afhankelijk van je ondernemingsvorm.

Het verscheelt per hypotheek kantoor welke ‘eisen’ zij hanteren maar over het algemeen is bovenstaand leidend.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

Zelfstandige hebben moeite met hypotheek oversluiten

 

Enkele hypotheek advies kantoren en geldverstrekkers, voornamelijk de grote, zijn niet heel happig om hypotheken over te sluiten bij zelfstandigen. Dit komt omdat ze een zelfstandige als meer werk zien, waardoor ze liever mensen in loondienst oversluiten. Enigszins begrijpelijk, want zelfstandige zijn ook wel wat meer werk dan mensen in loondienst. Waarschijnlijk heb je dit zelf ook al gemerkt als je als zelfstandige je huisbank hebt benaderd voor een hypotheek.

Dit betekent natuurlijk niet dat je als zelfstandige aan je lot moet worden overgelaten. Er zijn genoeg kantoren die zelfstandigen graag willen helpen. Als zelfstandige doe je er slim aan om aan te kloppen bij een onafhankelijke hypotheek adviseur die ervaring heeft met hypotheken voor zelfstandigen. Een onafhankelijke adviseur kijkt verder dan alleen je huisbank en bekijkt de mogelijkheden voor jou, als zelfstandige, bij alle beschikbare geldverstrekkers. Hierdoor heb je de laagste rente én het beste advies voor jou als zelfstandige.

Wil je jouw situatie aan een onafhankelijke hypotheek adviseur voorleggen en onderzoeken of een hypotheek oversluiting verstandig is? Plan een gratis en vrijblijvend hypotheek oversluiten advies gesprek in voor zelfstandigen.

 

Whitepaper_mockup (1)
Hypotheek oversluiten: de gids

Ontvang gratis onze nieuwe hypotheek oversluiten gids!

Download de gratis oversluiten gids
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering

Mijn naam is Tije Bekkering en ik ben de projectmanager Online bij Oversluiten.nl. Het is mijn doel om alle kennis van onze ervaren financieel adviseurs te vertalen naar online artikelen. Mijn focus ligt hierbij voornamelijk op het besparen op de vaste lasten. Heb jij een (specifieke) vaste lasten bespaar vraag die je graag beantwoord zou zien middels een online artikel? Laat het mij weten!