Hypotheek oversluiten met BKR registratie
Hypotheken • 4 min leestijd

Hypotheek oversluiten met een BKR registratie

Tije Bekkering - op 21 juni 2021

Een BKR registratie kan het oversluiten van je hypotheek onmogelijk maken. Dit is zeker niet in alle gevallen het geval, en het ligt aan het soort codering dat je hebt. Een onafhankelijk adviseur kan hierbij ondersteunen. Lees alles in dit artikel!

Ook met een BKR registratie op je naam kun je vaak gewoon nog je hypotheek oversluiten. Bijna iedereen staat namelijk geregistreerd bij het BKR. De registratie kan het oversluiten van je hypotheek lastiger maken, maar vaak is het geen struikelblok. Laat je niet afschrikken om de verkeerde redenen.

Een BKR registratie krijg je als je een lening afsluit, maar bijvoorbeeld ook door private lease, een telefoonabonnement inclusief een telefoon en door een uitgestelde betaling. Zelfs het rood kunnen staan op je betaalrekening staat geregistreerd. Het krediet wordt geregistreerd als het minimaal om een bedrag gaat van €250. Bijna iedere volwassene heeft daardoor een BKR registratie. Door de registratie kun je nog steeds je hypotheek oversluiten. Met veel kredieten of door geregistreerde achterstanden op je leningen wordt het een ander verhaal.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

 

Hoeveel invloed heeft een BKR registratie op het kunnen oversluiten van je hypotheek?

Het BKR is mede ingesteld om Nederlanders te behoeden voor het overkrediteren. Dat wil zeggen dat de schulden te hoog zijn ten opzichte van het inkomen. Bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek, zal de geldverstrekker jouw gegevens opvragen bij het BKR. Een lening op je naam zorgt voor een lagere maximale hypotheek. Een lening van bijvoorbeeld €5.000 zal de maximale hypotheek op jouw inkomen in veel gevallen met meer dan €10.000 verlagen. Het verlaagt namelijk het budget dat je maandelijks beschikbaar hebt voor het betalen van de hypotheeklasten.

 

Gouden tip van Ad Viseur

hypotheek-oversluiten-boete-1

Wil je jouw hypotheek oversluiten? Verdiep je vooraf al in wat er op jouw naam aan schulden geregistreerd staat. Je kunt jouw gegevens bij het BKR namelijk gratis opvragen. Door het beëindigen van oude leningen en het opzeggen van creditcards kun je meer hypotheek op je inkomen krijgen. Neem hier ruim de tijd voor, want het opschonen van je BKR registraties kan veel tijd kosten. Kun je €2.500 rood staan op je betaalrekening? Verlaag dit naar €1.000.

 

Een BKR registratie kan het oversluiten van je hypotheek onmogelijk maken

Geldverstrekkers letten goed op de kredietwaardigheid bij het uitlenen van geld. Aan iemand die in de afgelopen jaren niet heeft voldaan aan de betalingsverplichtingen, verstrekken ze liever geen hypotheek. Banken en andere instellingen laten niet alleen een lening registreren bij het BKR, ook als er sprake is van wanbetalingen kunnen instellingen dit laten registreren. Een achterstand op een persoonlijke lening wordt bijvoorbeeld na twee maanden geregistreerd bij het BKR. Een negatieve codering blijft vijf jaar staan. Het blijft je dus een lange tijd achtervolgen.

 

Hypotheek oversluiten met een registratie voor wanbetaling is mogelijk

Het hebben van een registratie van wanbetaling op je naam, maakt het oversluiten van je hypotheek niet altijd direct onmogelijk. In het BKR wordt er namelijk gebruikgemaakt van verschillende coderingen om wanbetaling aan te duiden. De ene codering tillen geldverstrekkers zwaarder aan dan aan andere registraties. Bijvoorbeeld de code ‘SR’ zorgt ervoor dat je niet kunt oversluiten. Deze afkorting staat namelijk voor schuldregeling. De coderingen ‘A’ en ‘A1’ duiden ook op een wanbetaling, maar hoeven geen issue te zijn. Als de betreffende lening is afbetaald, valt het probleem vaak weg. Ook als deze registratie weer hersteld is. Dat is een ‘H-codering’.

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

 

Aanwijzing van Ad Viseur

Wist je dat je een onterechte codering kunt laten verwijderen door de instantie die de registratie heeft geregeld? Soms is er ook gewoon een logische verklaring voor het ontstaan van de negatieve BKR-registratie. Laat je dus niet uit het veld slaan, en overleg met onze hypotheekadviseurs. Zij weten wat er wel en niet mogelijk is.

 

Laat je dus niet afschrikken door een BKR registratie als je je hypotheek wil oversluiten

Ook met een lening op je naam kun je nog steeds je hypotheek oversluiten. Stel het oversluiten dus niet uit omdat je niet zeker weet of het gaat lukken. Nu zijn de hypotheekrentes erg laag, zodra ze stijgen wordt het oversluiten minder interessant. Wij kunnen voor jou uitzoeken of het oversluiten van je hypotheek er voor jou nog in zit ondanks de BKR registratie.

 

Hoeveel kan ik besparen bij het oversluiten met een BKR registratie?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw hypotheek als je een lopende BKR registratie hebt? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek als je een BKR registratie hebt. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen met betrekking tot het oversluiten als je een BKR registratie hebt. 

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Bespaaroverzicht
Wat kan jij besparen?

Ontvang gratis een volledig uitgewerkt persoonlijk hypotheek oversluiten bespaaroverzicht

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering