Hypotheek oversluiten oudere leeftijd
Hypotheken • 3 min leestijd

Hypotheek oversluiten op oudere leeftijd

Tije Bekkering - op 28 juni 2021

Als jij je hypotheek op oudere leeftijd wil oversluiten zijn er een aantal belangrijke criteria die ervoor zorgen of oversluiten wel of niet gaat lukken. In veel gevallen is een oversluiting gelukkig mogelijk. Leer alles over oversluiten op oudere leeftijd in dit artikel!

Een hoge leeftijd is geen bezwaar bij het oversluiten van je hypotheek. Geldverstrekkers willen wel zoveel mogelijk zekerheid dat je de hypotheeklasten ook in de toekomst kunt blijven betalen. Vanaf 10 jaar vóór de pensioenleeftijd wordt het pensioeninkomen meestal meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek op het inkomen, maar laat een hogere leeftijd je vooral niet afschrikken.

Aan het afsluiten of oversluiten van een hypotheek zit in principe geen maximale leeftijd. Belangrijke factoren bij het oversluiten van je hypotheek zijn het inkomen en de waarde van het huis. Op hogere leeftijd is het vaak niet meer mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, maar daar maken geldverstrekkers geen probleem van. Hark dus euro’s binnen met het oversluiten van je hypotheek naar een bank met een lage rente en gunstige voorwaarden.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

Op je 80e nog een hypotheek oversluiten (met looptijd van 30 jaar)

De kans dat je 110 jaar wordt is klein. Toch vinden geldverstrekkers het geen probleem om je op hogere leeftijd een hypotheek te verstrekken met een looptijd van 30 jaar als je bijvoorbeeld 80 jaar oud bent. Banken weten namelijk dat het onderpand (het huis) het uitgeleende geld verzekert. Na het overlijden van de huiseigenaren gaat het huis over op de nabestaanden. Zij kunnen het huis weer verkopen en met de verkoopopbrengst de schuld aflossen.

 

Opmerking van Ad Viseur

hypotheek-oversluiten-boete-1

“Ik ben er erg blij mee dat geldverstrekkers tegenwoordig niet meer discrimineren op de hoogte van de leeftijd. In de financiële sector wordt soms nog gediscrimineerd door senioren bijvoorbeeld een hogere premie te rekenen voor een autoverzekering. Dat moet stoppen, en dat is gelukkig al gebeurd bij het oversluiten (en het afsluiten) van een hypotheek.”

 

Is het inkomen hoog genoeg om op oudere leeftijd over te sluiten?

Bij de beoordeling of je het gewenste bedrag aan hypotheek kunt krijgen wordt vanaf 10 jaar vóór het begin van jouw pensioenleeftijd (volgens de AOW) ook gevraagd naar de hoogte van het pensioeninkomen. Bij een sterke teruggang in het inkomen na pensionering kan het gebeuren dat het oversluiten van de hypotheek niet lukt omdat het pensioeninkomen te laag is.

 

Met een grote overwaarde kun je eenvoudiger de hypotheek oversluiten, ook als je op leeftijd bent

Met een riante overwaarde in het huis kan het oversluiten van de hypotheek alleen nog maar mislopen op de hoogte van het inkomen. Ook voor een naar verhouding kleine hypotheek kan het vaak uit om over te sluiten. Uiteraard moeten de kosten van het oversluiten het voordeel niet overtreffen, maar daar waken onze hypotheekadviseurs over. Ze kunnen voor jou uitrekenen of het oversluiten van de hypotheek überhaupt zin heeft.

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

 

Bij het oversluiten op oudere leeftijd ook gelijk een deel van de overwaarde opnemen

Naast het oversluiten naar een goedkopere hypotheek, kun je er ook gelijk voor kiezen om een deel van de overwaarde op te nemen. Voor het oversluiten moet je namelijk toch al kosten maken. Het gaat bijvoorbeeld om de notariskosten, de taxatiekosten en de kosten voor het advies en de bemiddeling. Je sluit de hypotheek over en je neemt bijvoorbeeld €25.000 aan overwaarde op. Dit bedrag kun je gebruiken om te reizen of om je kinderen of kleinkinderen een bedrag te schenken.

Ook met een hogere leeftijd zijn er dus nog meerdere mogelijkheden met de hypotheek. Oversluiten kan je een besparing geven op de maandlasten en mogelijk ontvang je ook nog een bedrag dat je vrij kunt besteden. 

 

Wat kan jij besparen als je jouw hypotheek wil oversluiten op oudere leeftijd?

Heb je nog vragen over het oversluiten van jouw hypotheek op oudere leeftijd? Onze adviseurs zitten klaar om jou te helpen! Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek als je wil oversluiten op oudere leeftijd. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen als je een oudere leeftijd hebt en jij je hypotheek wil oversluiten.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Bespaaroverzicht
Wat kan jij besparen?

Ontvang gratis een volledig uitgewerkt persoonlijk hypotheek oversluiten bespaaroverzicht

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering