Hypotheek oversluiten uitkering
Hypotheken • 3 min leestijd

Hypotheek oversluiten met een uitkering

Tije Bekkering - op 26 juni 2021

In sommige gevallen is het mogelijk om je hypotheek over te sluiten wanneer je een uitkering hebt. Dit is echter afhankelijk van het type uitkering. In dit artikel leggen we je alles uit over het hypotheek oversluiten met een uitkering!

Door het oversluiten van je hypotheek verlaag je jouw hypotheeklasten. Het lijkt dus logisch dat je ook kunt oversluiten als je rond moet komen van een uitkering. Helaas werkt het niet op deze manier. Ook als je aan kunt tonen dat je hogere maandlasten kunt dragen, is het niet zeker dat je de hypotheek kunt oversluiten als je een uitkering hebt. De mogelijkheden die er nog wel liggen zijn afhankelijk van de soort uitkering die je krijgt.

Stel, je hebt nu een maandlast van €700. Je kunt de hypotheek oversluiten, waardoor de maandlast zakt naar bijvoorbeeld €600. Huiseigenaren met een onstabiel inkomen die op deze manier kunnen besparen op de maandlasten, komen vaak toch bedrogen uit. Het oversluiten van de hypotheek wil mogelijk niet lukken met een inkomen uit een uitkering. De mogelijkheden verschillen sterk, afhankelijk van de soort uitkering die je krijgt.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

 

Welke uitkering vorm je ontvangt is cruciaal voor het hypotheek oversluiten

Het begrip uitkering is ruim. Bij arbeidsongeschiktheid kun je recht hebben op een WIA-uitkering, en daar zijn ook weer verschillende varianten van. Huiseigenaren die geen inkomen verdienen hebben onder voorwaarden recht op een WW-uitkering of een bijstandsuitkering. Geldverstrekkers willen je graag een hypotheek verstrekken, maar het inkomen moet wel stabiel zijn. Het ontvangen van een uitkering betekent niet gelijk dat het oversluiten van je hypotheek niet lukt. Er is onderscheid in soorten uitkeringen.

 

Je hypotheek oversluiten met een uitkering in verband met arbeidsongeschiktheid

Nederlanders die vóór 1 januari 2004 arbeidsongeschikt zijn geraakt kregen een WAO-uitkering. Deze uitkeringen kunnen nog steeds lopen. Wie na 1 januari 2004 arbeidsongeschikt is geraakt krijgt een uitkering in de vorm van de WIA. Deze uitkeringsvorm is weer onder te verdelen in de IVA (bij volledige en blijvende arbeidsongeschikt) en de WGA (bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid). Met een uitkering uit de WAO of de IVA kan het oversluiten gewoon lukken ondanks dat het inkomen uit een uitkering is. Een WGA uitkering is niet stabiel, en kan voor het oversluiten van een hypotheek een probleem zijn.

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht

 

Tip van Ad Viseur

hypotheek-oversluiten-boete-1

“Ook met een stabiele uitkering is het nog steeds niet zeker dat het oversluiten van je hypotheek lukt. De hoogte van de uitkering moet ook nog eens voldoende zijn volgens de geldverstrekker. Laat in ieder geval uitzoeken of het oversluiten van de hypotheek mogelijk is. Laat niet onnodig geld liggen door trouw te blijven aan je dure hypotheek.”

 

Voor een Wajong uitkering gelden er andere regels

Een Wajong uitkering krijg je als je op jonge leeftijd door een ziekte of een handicap niet of maar deels kunt werken. De hoogte van de uitkering is voor een groot deel afhankelijk van wanneer de uitkering is toegekend. Als je vóór 2010 in de Wajong terecht bent gekomen, ben je in de jaren daarna herkeurd om te bepalen of er recht blijft bestaan volgens de nieuwe regels. Je krijgt maximaal een uitkering ter hoogte van 75% van het minimumloon.

Dit inkomen telt (deels) mee bij het bepalen of het oversluiten van je hypotheek mogelijk is. Vanaf 2015 gelden er weer andere regels voor het krijgen van een Wajong uitkering. Ook deze uitkering telt mee bij het oversluiten van je hypotheek. Niet alle geldverstrekkers tellen een Wajong uitkering mee. Daarom is het belangrijk om advies in te winnen bij een onafhankelijk adviseur. Je zit dus goed bij Oversluiten.nl.

 

Je hypotheek oversluiten met een WW-uitkering of een bijstandsuitkering

Helaas wordt het oversluiten van je hypotheek erg lastig met een WW-uitkering of een bijstandsuitkering. De WW heeft tegenwoordig een maximale uitkeringsduur van twee jaar. Daarna stopt de uitkering. Ook met een bijstandsuitkering gaat het oversluiten van de hypotheek waarschijnlijk niet lukken.

 

Wat kan jij besparen als je je hypotheek wil oversluiten met een uitkering?

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Zeker als een ervaren hypotheek adviseur, die ervaring heeft met oversluitingen en uitkeringen, naar je hypotheek kan kijken. Met een gratis bespaaroverzicht kom je er, vrijblijvend, achter wat je kan besparen op je hypotheek. Met een gratis adviesgesprek kan een hypotheek adviseur in een vrijblijvend gesprek al jouw opties uitleggen als je een uitkering hebt en jij je hypotheek wil oversluiten.

Zowel het bespaaroverzicht als het adviesgesprek zijn gratis en volledig vrijblijvend. Je mag zelf bepalen wat je met de gewonnen informatie doet! 

Bespaaroverzicht
Wat kan jij besparen?

Ontvang gratis een volledig uitgewerkt persoonlijk hypotheek oversluiten bespaaroverzicht

Ja, ik wil een gratis persoonlijk bespaaroverzicht
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering