Verwachting huizenprijzen
Hypotheken • 2 min leestijd

Historisch lage hypotheekrentes, hoge huizenprijzen en hoe verder?

Michiel Brunet de Rochebrune - op 17 maart 2021

Mede door de lage hypotheekrentes is er een grote vraag naar koophuizen, maar er is ook een groot tekort aan woonruimte. De oplossing op lange termijn is het bouwen van nieuwe huizen, maar dat is niet geregeld binnen een paar jaren. Hoe gaat de huizenmarkt eruit zien nadat de hypotheekrentes weer stijgen? En wat als de huizenprijzen nog verder stijgen?

In grote delen van Nederland is er een ware klopjacht op koophuizen ontstaan. Zodra er een huis in de verkoop komt, staan er al meerdere geïnteresseerden op de stoep. Door het tekort aan huizen stijgen de huizenprijzen, en dat is al meerdere jaren het geval. Door de lage hypotheekrente en de sterk stijgende huizenprijzen hebben beleggers de huizenmarkt ook ontdekt. Hierdoor wordt het nog lastiger om een eigen woning te kopen.

Huizenprijzen zijn ontploft

In januari 2021 lagen de gemiddelde huizenprijzen volgens het CBS 9,3% hoger dan in januari 2020. Dat is een sterke stijging, maar de omvang van de stijging blijkt vooral als je de huidige huizenprijzen vergelijkt met 2013. In dat jaar is de stijging ingezet. Gerekend tot 2021 zijn de huizenprijzen volgens het CBS gestegen met 68%.

Gouden tip van Ad Viseur

Portemonnee-1

‘Wil je een huis kopen, maar gaat het steeds mis doordat andere geïnteresseerden fors boven de vraagprijs bieden? Laat je niet gek maken en ga niet bieden boven jouw budget. Bieden boven de vraagprijs is ook niet zonder gevaren. Je kunt namelijk maximaal een hypotheek krijgen voor de getaxeerde waarde. De rest moet je aanvullen met spaargeld.’

De huizenprijzen kunnen niet onbeperkt blijven stijgen

De komende jaren kunnen de huizenprijzen niet blijven stijgen met bijvoorbeeld 10% per jaar. Op termijn wordt het kopen van een huis namelijk onbereikbaar voor de doelgroep. Huizenprijzen kunnen wel licht blijven stijgen, maar als ze harder blijven stijgen dan de gemiddelde inkomens, komt er een steeds kleinere groep potentiële kopers die de huizen nog kunnen betalen.

Hoe gaat de hypotheekrente zich ontwikkelen de komende jaren?

De hypotheekrentes waren al laag, maar sinds de zomer van 2020 hebben banken verdere verlagingen doorgevoerd. Sinds begin maart 2021 is het massaal verlagen van de hypotheekrentes gestopt. Er zijn al meerdere banken die verhogingen van de hypotheekrentes hebben doorgevoerd, maar het kan een tijdelijke stijging zijn. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de rentes zich gaan ontwikkelen de komende maanden, maar renteverhogingen gaan natuurlijk een keer komen.

Het zal waarschijnlijk steeds om kleine verhogingen gaan, maar gestaag kunnen de hypotheekrentes de komende maanden blijven stijgen. Hierdoor wordt in kleine stapjes het kopen van een huis duurder. Dit kan effect hebben op de ontwikkeling van de huizenprijzen.

Hoe gaan de huizenprijzen zich ontwikkelen?

Er blijft een krapte op de huizenmarkt, maar dat is nog geen garantie voor verder stijgende huizenprijzen. Als de huizenprijzen in de afgelopen jaren te hard zijn gestegen, is een daling van de prijzen niet uit te sluiten. Zeker niet als de hypotheekrentes gaan stijgen. Maar met een daling van de huizenprijzen kan het voor potentiële huizenkopers nog steeds erg lastig zijn om te kopen als ook de hypotheekrentes stijgen.

Ben je op zoek naar een koophuis? Laat je niet uit het veld slaan en neem contact op met onze hypotheekadviseurs. Wij kunnen bepalen hoe ver je kunt gaan met het bieden op een huis. 

logo-Oversluiten.nl
Neem contact op met één van onze financieel adviseurs!

Ontdekt jouw mogelijkheden door contact op te nemen met onze adviseurs

Neem contact op met een adviseur
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur