lening om schulden af te lossen
Leningen • 4 min leestijd

Een lening om al je schulden af te lossen: feit of fabel?

Michiel Brunet de Rochebrune - op 30 juli 2020

Jouw leningen kosten je geld. Je denkt misschien: “Door het samenvoegen van mijn leningen in één lening kan ik geld overhouden.” Ontdek in dit blog of jouw wens bestaat om één lening af te sluiten waar je al je leningen mee samenvoegt en zo je schulden aflost.

Een lening kost je geld. Daar kan niemand helaas verandering in brengen, maar je kunt de kosten wel zo laag mogelijk houden. Je denkt nu misschien: “Door het samenvoegen van meerdere leningen in één lening kan ik geld overhouden.” Ontdek in dit blog of jouw wens bestaat om één lening af te sluiten waarin je al je (kleine) leningen mee samenvoegt en zo je schulden aflost.

Ongemerkt heb je waarschijnlijk meer leningen op je naam dan je beseft. Er zijn leningen die je bewust aangaat, zoals een persoonlijke lening. Er zijn ook leningen waarvan je minder besef hebt, zoals het rood kunnen staan op de betaalrekening en een openstaande rekening bij een postorderbedrijf. Vooral de leningen waar je niet bij stilstaat zijn vaak de duurste leningen. Gelukkig kan je overzicht creëren én besparen op je maandlasten door een lening af te sluiten waarmee jij je schulden kan aflossen. Dit noemen we ook wel lening oversluiten.  

Waarom liever één lening om je schuld af te lossen, in plaats van meerdere leningen?

Meerdere leningen zorgen ervoor dat je onnodig veel betaalt voor het lenen. Ook overzicht houden is met meerdere leningen lastiger. Deze twee redenen zijn de meest populaire om de openstaande schuld af te lossen met één lening.

Leningen bij een postorderbedrijf en op een creditcard zijn enorm duur. De rente lijkt mee te vallen omdat de rentelasten maandelijks worden verrekend, maar het blijft weggegooid geld. Waarom zou je 14% rente betalen als een rente van 4,5% ook gewoon mogelijk is? Bovendien krijg je op hogere leenbedragen een lagere rente. Wanneer je al je kleine leningen bij elkaar stopt profiteer je hier dus extra van. Zo heb je één lening om je schulden af te betalen, met de laagst mogelijke maandlasten.

Heb je meerdere leningen? Je kunt ze samenvoegen! Je sluit eigenlijk een nieuwe lening af en lost met de nieuwe lening de overige schulden af. Zo krijg je het overzicht terug en verlaag je ook nog eens je maandlasten.

De mening van Ad Viseur

"Postorderbedrijven willen je graag ‘helpen’ door de betaling uit te smeren over een langere periode. Je kunt het ervaren als helpen, maar het zijn gewoon extra inkomsten voor de postorderbedrijven. Ze verdienen hier namelijk aan. Er is nog een pluspunt voor deze bedrijven: ze maken jou op die manier een trouwe klant. Laat het regelen van een betaalbare lening juist over aan een onafhankelijk financieel adviseur."

Maak schoon schip en voeg leningen samen om schulden af te lossen

Haal de bezem door je leningen en veeg ze samen in één lening. Voor je maandlasten doet het wonderen. De nieuwe bank zorgt voor de aflossing van de openstaande bedragen in de lopende leningen. Een bijkomend voordeel is dat banken vaak lagere rentes rekenen voor een krediet met een hoger bedrag. Een onafhankelijk financieel adviseur kan het samenvoegen van leningen voor je regelen. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden.

Is het afsluiten van een nieuwe lening om schulden af te lossen mogelijk?

In het aanvraagproces gaat de bank toetsen of ze jou het benodigde bedrag willen lenen. Hierbij letten ze op de hoogte van je inkomen, maar bijvoorbeeld ook op de gezinssamenstelling en of je in een huurhuis of een koophuis woont. Voordat ze het geld verstrekken vragen ze jouw leengegevens op bij het BKR. Daar staan ook jouw overige leningen geregistreerd, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je met de nieuwe lening de oude leningen aflost.

Wat als de bank jou geen lening wil verstrekken?

Alle schulden samenvoegen in één lening wil niet altijd lukken, maar het is zeker een serieuze poging waard. Een afwijzing van één bank wil nog niet zeggen dat het samenvoegen van leningen niet kan. Een onafhankelijk financieel adviseur heeft ingangen bij meerdere banken en weet wat ze eisen en wat de kracht is van de verschillende banken. Een afwijzing van bank A wil nog niet zeggen dat bank B jou ook niet als klant wil. Als onafhankelijk financieel adviseur kunnen wij uitzoeken waar jij het beste terecht kunt. Laat ons jou helpen.

Ontvang nu gratis advies

Waardoor kan het samenvoegen van leningen mislukken?

Het feit dat je nu leningen hebt voor bijvoorbeeld €20.000 wil nog niet zeggen dat een andere bank jou ook weer een dergelijk bedrag wil lenen. Voordat banken een krediet verstrekken kijken ze kritisch naar de hoogte en de stabiliteit van je inkomen. Ook maken ze een inschatting of ze verwachten of je aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. Dit baseren ze onder andere op jouw registraties bij het BKR. Door een (volgens de bank) instabiel inkomen, kan het samenvoegen mislukken, maar ook door betalingsachterstanden in het verleden en een te grote schuld op je schouders.

Het stappenplan voor een lening om schulden af te lossen

Wil je alles weten over het samenvoegen en oversluiten van jouw leningen om schulden af te lossen? Doorloop dan het gratis stappenplan en ervaar waar je nu staat en hoe je zo snel en goedkoop mogelijk al jouw leningen kunt aflossen.

lening om schulden af te lossen
Stappenplan om met één lening al je schulden af te lossen

Ervaar waar je nu staat met je leningen en hoe je al jouw leningen kunt aflossen

Ja, ik wil het gratis stappenplan
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur