rekenmachine oversluit kosten boeterente meefinancieren
Hypotheken • 4 min leestijd

Oversluitkosten & boeterente meefinancieren in hypotheek

Tije Bekkering - op 3 March 2020

Kan je de oversluit kosten & boeterente meefinancieren in de nieuwe hypotheek? Ja, je kan de oversluit kosten, inclusief de boeterente, meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hierdoor hoef je deze niet direct te betalen maar wordt het uitgesmeerd in de nieuwe hypotheek. Hierdoor hoeven de kosten niet in de weg te staan voor een oversluiting, waardoor je toch kan genieten van een fijne besparing. Lees verder om erachter te komen hoe het precies werkt en bekijk voorbeelden.

Kosten, boeterente & meefinancieren

Het oversluiten van de hypotheek kan je veel geld besparen op je vaste lasten. Dit kan oplopen van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s per jaar. Het enige struikelblok, althans dit is bij veel mensen de veronderstelling, zijn de kosten en boeterente die je maakt om je hypotheek over te sluiten. Deze kosten lijken op het eerste oog misschien hoog. Maar zelfs met de bijbehorende kosten is het voordeel vaak veel groter, waardoor je er nog steeds verstandig aan doet om je hypotheek over te oversluiten.

Kosten zijn altijd vervelend. Maar aan de hypotheek oversluit kosten zitten gelukkig twee grote voordelen. De oversluit kosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting én je kan de oversluit kosten, inclusief te boeterente, meefinancieren in de nieuwe hypotheek.

In dit artikel leggen we je alles uit over hoe het meefinancieren van de oversluit kosten, en boeterente, in de nieuwe hypotheek werkt.

 

Hoe werkt oversluit kosten & boeterente meefinancieren?

Meefinancieren houdt in dat je het bedrag aan beoogde kosten toevoegt aan de lening voor de woning. Je verhoogt dus als het ware het bedrag wat je wil lenen, de hypotheeksom, met de oversluit kosten. Hierdoor kan je alle oversluit kosten, inclusief mogelijke boeterente, direct betalen. Vervolgens los je het volledige bedrag af zoals je normaal gesproken ook je hypotheek aflost. Elke maand betaal je een gedeelte aflossing en een gedeelte rente. 

 

Kan iedereen de oversluit kosten & boeterente meefinancieren?

Het meefinancieren van de oversluit kosten & boeterente is niet voor iedereen een mogelijkheid. Dit komt omdat de nieuwe hypotheek maximaal 100% van de waarde van de woning mag zijn. Het af te sluiten hypotheekbedrag mag dus niet boven de waarde van de woning uitkomen. De ervaring van Oversluiten.nl is echter dat veel mensen ruimte over hebben om de oversluit kosten en boeterente mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Passen de kosten en boeterente + het openstaande hypotheek bedrag in de waarde van je woning? Dan kan je alles meefinancieren.

Past het niet binnen de waarde van de woning maar geeft je salaris wél nog extra ruimte? Dan is het ook een optie om een persoonlijke lening af te sluiten. Echter, je wil de oversluit kosten liever meenemen in de hypotheek, aangezien je lasten dan lager zijn. Desalniettemin geeft een persoonlijke lening de mogelijkheid om je oversluiting te realiseren, waardoor je onder de streep flink kunt besparen op je vaste lasten.

>> lees meer over hypotheek oversluiten in onze gratis complete gids

 

besparen op hypotheek

In de grafiek verder op in dit artikel kan je goed het verschil zien in hoe de besparing is opgebouwd bij meefinancieren en niet meefinancieren.

 

Hoe ziet een voorbeeld oversluiten meefinancieren berekening eruit?

 

Voor deze voorbeeldberekening maken we gebruik van de volgende gegevens:

  • Oversluit kosten + boeterente: €10.000
  • Openstaande hypotheek: €150.000
  • Looptijd hypotheek: 25 jaar
  • Spaargeld: €20.000
  • Rente percentage 1.5%
  • De hypotheekvorm is annuïtair
  • Je huidige hypotheek maand lasten, vóór oversluiten, zijn €930

 

Resultaat bij meefinancieren

Totaal hypotheek bedrag

€160.000 (€150.000 + €10.000)

Maandlasten

€590

Spaargeld

€20.000

Maandelijkse besparing

€340 (€930 - €590)

Bedragen bij NIET meefinancieren

Totaal hypotheek bedrag

€150.000 

Maandlasten

€550

Spaargeld

€10.000 (€20.000 - €10.000)

Maandelijkse besparing

€380 (€930 - €550)

 

Kosten en boeterente meefinancieren of direct betalen?

 

De kosten en boeterente zijn vaak erg hoog. Hierdoor is het voor veel huisbezitters niet mogelijk om deze in een keer te betalen en biedt het meefinancieren een welkome oplossing. Toch is het voordeliger om de kosten direct te betalen. Je betaalt dan namelijk helemaal geen rente over het extra hypotheek of leen bedrag.

Dit voelt voor sommigen niet als ‘voordeel’ aangezien je dus van te voren kosten maakt voordat je kan genieten van de besparing die gaat komen. Onder de streep is dit echter wel de voordeligste optie. Heb je het geld wel maar wil je niet op voorhand te veel kosten maken? Dan kan je er ook altijd voor kiezen om het, mits mogelijk, mee te financieren.

oversluit kosten boeterente meefinancieren

 

Hypoheek oversluiten gids
Hypotheek oversluiten: de gids

Ontvang gratis onze nieuwe hypotheek oversluiten gids!

Download de gratis oversluiten gids
Picture of Tije Bekkering
Tije Bekkering

Mijn naam is Tije Bekkering en ik ben de projectmanager Online bij Oversluiten.nl. Het is mijn doel om alle kennis van onze ervaren financieel adviseurs te vertalen naar online artikelen. Mijn focus ligt hierbij voornamelijk op het besparen op de vaste lasten. Heb jij een (specifieke) vaste lasten bespaar vraag die je graag beantwoord zou zien middels een online artikel? Laat het mij weten!