Leningen • 3 min leestijd

Recht op rentevergoeding door een te duur doorlopend krediet

Michiel Brunet de Rochebrune - op 28 mei 2020

Op te dure kredieten is vaak een te hoge rente gevraagd, hiervoor kan je rentecompensatie krijgen. Lees alles in dit blog.

De Franse bank Crédit Agricole is door een Nederlandse klachteninstituut op de vingers getikt. De bank biedt onder verschillende namen doorlopende kredieten aan in Nederland. Sommigen klanten hebben recht op een rentevergoeding, want de bank heeft stiekem of per ongeluk teveel rente in rekening gebracht. Wat houdt een rentecompensatie in?

Wat is het probleem?

De rente in een doorlopend krediet stijgt als de marktrente stijgt. Door een stijging van de rente hebben banken dus de kans om de rente in een doorlopend krediet te verhogen. Een aantal jaren geleden is de rente sterk gezakt. Dit is doorgaans voordelig voor de consumenten met een doorlopend krediet. In dat geval zakt de rente in de lening namelijk ook. En daar is het misgegaan. De bank heeft de rente niet met de marktrente mee laten dalen, en in sommige gevallen zelfs verhoogd. Twee klanten van de Franse bank hebben hierover een klacht ingediend bij het Klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (KiFiD), en ze hebben gelijk gekregen. Ze hebben recht op rentevergoeding.

Onder Crédit Agricole vallen onder andere de banken Interbank, Ribank en de Nederlandse Voorschotbank.

Wil je besparen op je doorlopend krediet? Met een persoonlijk bespaaroverzicht zie je direct wat je kan besparen en krijg je de goedkoopste lening!

Waardoor ontstaat recht op de rentevergoeding?

Stel, je hebt in het verleden een doorlopend krediet met een rente van 8% afgesloten. De rente wordt aangepast afhankelijk van de ontwikkeling van de marktrente. In 2012 zakt deze marktrente. Een logisch gevolg is dat de bank de 8% ook moet verlagen. Als de verlaging uitblijft of pas later wordt doorgevoerd, betaal je teveel rente over jouw doorlopend krediet. Met een rentevergoeding is het nadeel voor de consument weer op te heffen.

Hoe hoog is de rentecompensatie?

De hoogte van de rentecompensatie kun je helaas niet zelf berekenen. De consumenten met een doorlopend krediet bij een van deze banken moeten zich aanmelden voor de compensatie. Het zou eleganter zijn als de rentecompensatie actief aangeboden werd. Crédit Agricole weet als geen ander wie recht heeft op de compensatie, maar helaas hebben ze ervoor gekozen dat klanten zelf aan de bel moeten trekken. Het is een gemiste kans om een fout goed te maken. De hoogte van de rentecompensatie verschilt per geval. Ook niet iedereen heeft er recht op, volgens de bank.

Tip van Ad Viseur:

‘Los van deze zaak wil ik je waarschuwen voor doorlopende kredieten. De rentes zijn nu nog laag, maar ze kunnen ook weer gaan stijgen. Met een doorlopend krediet heb je hier last van, want de banken laten de rente in een doorlopend krediet ook stijgen. Kies liever voor een persoonlijke lening met een vaste (lage) rente. Eis dus de compensatie en stap gelijk over naar de bank met het beste voorstel’

Hoe nu verder?

Consumenten die teveel betaalden hebben recht op rentecompensatie. Crédit Agricole heeft zelf al conclusies getrokken en komt met de website Mijnrentevergoeding.nl. Heb je een doorlopend krediet bij bijvoorbeeld Interbank of Ribank? Meld je aan voor de compensatie. Laat jouw recht op rentecompensatie niet lopen!

Wat zijn de voorwaarden voor de rentevergoeding?

Volgens de website van de bank doorloop je 6 stappen voor het krijgen van rentevergoeding. Het zijn de volgende stappen:

  1. Inloggen op Mijnrentevergoeding.nl (Met de inloggegevens van de bank)
  2. Voer de contractnummers in
  3. Controleer het bankrekeningnummer waar je de rentecompensatie op wilt ontvangen
  4. Ga akkoord met het aanbod voor de rentevergoeding
  5. Staat de lening op 2 namen? Beide moeten de stappen doorlopen
  6. afboeking van de rentevergoeding op het uitstaande saldo

Voer stap 4 alleen uit als je het eens bent met de berekende compensatie. Ben je niet tevreden? Neem contact op met de bank en leg jouw bezwaar voor.

Stap 6. Afboeking op lening of bijstorten op uw betaalrekening
Heb je momenteel nog steeds een doorlopend krediet of een persoonlijke lening bij een van de betreffende banken, dan wordt het compensatie bedrag in mindering gebracht op het uitstaande saldo. Dit heeft enkel als gevolg dat de lening of het krediet dus eerder is afbetaald.

Mocht je in het verleden reeds het krediet in kwestie hebben overgesloten naar een andere bank of hebben afbetaald, dan kun je alsnog recht hebben op deze rentecompensatie. Als de lening niet meer bij bijvoorbeeld de Interbank loopt, dan zal het compensatie bedrag op het bij de bank bekende rekeningnummer worden bijgestort.

Gooi het doorlopend krediet de deur uit

Nu je toch inzicht moet hebben in jouw leningen, kun je ook direct de volgende stap zetten. Ondanks een rentecompensatie kan een lening nog steeds te duur zijn. Gooi het  over een andere boeg en laat voor je uitzoeken of het ook goedkoper kan. Teveel betalen wordt niemand blij van. De laagst mogelijke rente is op dit moment 3,6%.

Meer informatie over rentecompensatie of besparen op je lopende lening?

Wij kunnen ons voorstellen dat je meer wil weten over rentecompensatie op je doorlopend krediet óf hoe je kan besparen op je doorlopend krediet? >> Vraag hier een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan voor een advies op maat

rentevergoeding doorlopend krediet
Te duur doorlopend krediet?

Ontdek hoe jij geld kunt besparen met het oversluiten van je doorlopend krediet

Ja, ik wil de gratis gids
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur