verschillende leningen samenvoegen
Leningen • 3 min leestijd

De 5 voordelen van verschillende leningen samenvoegen

Michiel Brunet de Rochebrune - op 28 mei 2020

Kleine leningen zijn vaak duur. Lees in dit blog de 5 voordelen van het samenvoegen van jouw dure leningen.

Heb je meerdere leningen en sta je ook nog af en toe rood op je betaalrekening? Los het in één keer op door het samenvoegen van leningen zoals creditcards, rood staan op de betaalrekening en een doorlopend krediet. Wat zijn de 5 voordelen van het samenvoegen van meerdere leningen?

Welke leningen samenvoegen? 

Kleine leningen zijn vaak het duurst. Een goed voorbeeld hiervan is het rood kunnen staan op de betaalrekening. Wist je dat de bank jou hiervoor vaak 10 tot 14% rente in rekening brengt? Ze verrekenen het maandelijks, dus het lijkt een relatief klein bedrag dat je betaalt. 

Een andere dure vorm van krediet is een openstaand bedrag op een creditcard of bij een postorderbedrijf. Wettelijk mogen ze niet meer dan 14% in rekening brengen, en dus gaan ze niet lager zitten dan dat. Zonde van je geld.

Eerst een advies van Ad Viseur:

‘Heb je nog een doorlopend krediet? Zorg dat je hier vanaf komt. De rente is namelijk aan het stijgen en de rente van een doorlopend krediet stijgt gewoon mee. Kies liever voor een persoonlijke lening met de laagst mogelijke rente. Lees onderstaande voordelen eerst even, ze zijn verhelderend!’

Voordeel 1 – Door het samenvoegen van leningen heb je een schuld bij één bank

Met meerdere leningen bij verschillende banken doe je jezelf tekort. Door het samenvoegen van de leningen heb je in één oogopslag inzicht in wat je aan schuld hebt openstaan. Geen onaangename verrassingen van leningen die je uit het oog bent verloren.

Ga natuurlijk wel voor een bank met een lage rente. Ga niet standaard voor de bank waar je nu al een lening hebt. Laat een onafhankelijk financieel adviseur gratis voor je uitzoeken waar je het beste terecht kunt.

>> Vraag hier een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan voor een advies op maat

Voordeel 2 – Grote bedragen lenen is goedkoper dan kleine bedragen lenen

De rente voor een lening van €15.000 is lager dan voor een lening van €5.000. Hier profiteer je van als je meerdere leningen samenvoegt. Vooral als je nu ook bedragen open hebt staan op een creditcard of als je roodstand hebt op je lopende betaalrekening.

Voordeel 3 – Neem afscheid van de leningen die sluipmoordenaars zijn

Er zijn leningen die ruim drie keer duurder zijn dan de goedkoopste leningen. Door afscheid te nemen van de leningen met de woekerrentes kun je veel geld besparen. Voor leningen bij postorderbedrijven en op schulden op een creditcard betaal je gewoon 14% rente. Je kunt op dit moment een lening krijgen met een rente vanaf 3,9%. Het verschil is dus groot.

Voordeel 4 – In de nieuwe lening een extra bedrag lenen

Na het oversluiten van de leningen naar een goedkopere bank wil je natuurlijk voorkomen dat je later alsnog weer een extra lening moet afsluiten omdat je krap zit. In de nieuwe lening kun je een extra bedrag lenen. Dit bedrag kun je het beste niet uitgeven, maar reserveren voor toekomstige financiële tegenslagen. Zo voorkom je dat je toch weer rood staat op je betaalrekening.

Voordeel 5 – Bij betalingsachterstanden met één bank een regeling treffen

Als je tijdelijk niet kunt betalen, moet je met schuldeisers regelingen treffen. Door het oversluiten van je leningen naar één bank, maak je ook eenvoudig afspraken voor als het je een keer financieel tegenzit.

Leningen samenvoegen in de praktijk

Hoe voordelig is het samenvoegen van je leningen eigenlijk? Wij kunnen dit laten zien aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk.

Een gezin heeft voor €13.000 aan leningen. De leningen zijn als volgt opgebouwd:

  • Postorderbedrijven -  €6.000

  • Creditcards - €5.000

  • Roodstand - €2.000

Dit zijn kostbare leningen, want hiervoor wordt 14% aan rente in rekening gebracht.
De maandlast hiervoor bedraagt €247

Het gezin belt met een onafhankelijk financieel adviseur om de leningen over te sluiten naar een persoonlijke lening. Een verstandig besluit, want ze krijgen het volgende voorstel:

  • Persoonlijke lening voor €15.000, met een rente van 4,4%. De maandlast komt op €154

  • Een bijkomend voordeel is dat ze €2.000 gestort krijgen. Dat bedrag kunnen ze gebruiken als buffer.

De maandlast zakt dus met €93 en ze hebben extra geld te besteden. 

Meer informatie over het samenvoegen van je leningen?

Wij kunnen ons voorstellen dat je meer wil weten over het samenvoegen van je leningen. Je kunt hier gratis de complete gids ontvangen over het samenvoegen en oversluiten van je leningen.

Wil je liever een gratis bespaaroverzicht ontvangen? Vraag dan hier een gratis offerte aan met een bespaaroverzicht van een erkend financieel adviseur

verschillende leningen samenvoegen
Verschillende leningen samenvoegen:

Ontdek hoe jij geld kunt besparen met het samenvoegen van je leningen

Ja, ik wil de gratis gids
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur