wanneer wordt een lening geweigerd
Leningen • 3 min leestijd

Wanneer wordt een lening geweigerd?

Michiel Brunet de Rochebrune - op 18 juni 2020

Je huidige lening oversluiten of een nieuwe lening afsluiten is niet altijd mogelijk. In dit blog: wanneer wordt een lening geweigerd?

Heb je nu een lening met een hoge rente? Of ben je van plan om een nieuwe lening af te sluiten? Door de huidige lage rente is het oversluiten of afsluiten van een lening vaak verstandig, maar niet altijd is het mogelijk. In dit blog kom je erachter wanneer een lening wordt geweigerd. Let dus goed op!

Vreemd eigenlijk! Bij een dure bank betaal je misschien wel twee keer zoveel rente als bij de goedkoopste. Toch bieden ze hetzelfde product aan. Dat effect wordt nog verder versterkt door de sterke daling van de rentes in de afgelopen jaren. Je kunt nu tegen bodemrentes een lening afsluiten, maar het moet je wel gegund zijn. Waardoor kan het oversluiten of afsluiten van je lening niet lukken? Een aantal redenen lichten we toe.

De bank vindt het inkomen onvoldoende voor de hoogte van de lening 

Het oversluiten van je lening betekent een nieuwe lening afsluiten en de oude aflossen. De nieuwe bank toetst of je inkomen hoog genoeg is voor de gewenste lening. Tegen de verwachtingen in kan de nieuwe bank jouw inkomen onvoldoende vinden voor het verstrekken van een nieuwe lening. Maar dat is nog geen reden om het oversluiten of afsluiten niet te proberen. Gelukkig zijn er meer banken in Nederland. Als onafhankelijk adviseur kunnen wij goed inschatten of het af- of oversluiten voor jou haalbaar is. We hoeven dus niet eerst bij allerlei banken te informeren.

Een registratie bij het BKR kan het afsluiten of oversluiten verpesten

Met een lening op je naam sta je geregistreerd bij het BKR, maar dat is geen probleem voor het af- of oversluiten van je lening. Het wordt pas lastig als je negatief geregistreerd staat. Je hebt bijvoorbeeld grote betalingsachterstanden gehad in de afgelopen jaren. Een negatieve BKR-registratie kan jouw feestje verpesten. Hierdoor kan het af- of oversluiten van je lening lastig worden.

Alimentatieverplichtingen maken het afsluiten of oversluiten lastiger

Na een scheiding kun je een onderhoudsverplichting voor je ex-partner krijgen. Het zijn tijdelijke kosten, die jou sterk beperken in je financiële vrijheid. Het betalen van de alimentatie zorgt ervoor dat je minder kunt lenen op jouw inkomen. Zodra de alimentatieverplichting stopt, kun je mogelijk alsnog je huidige lening oversluiten of een nieuwe lening afsluiten. Maar zoek wel eerst goed uit of banken jou echt geen lening willen verstrekken voor het oversluiten of afsluiten van de schuld.

Heb je een studieschuld opgebouwd?

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR, maar dat wil nog niet zeggen dat banken er geen rekening mee houden. Voor studieschulden gelden soepele betalingsregelingen, maar het terugbetalen moet wel gewoon gebeuren. Banken willen je minder aan krediet verstrekken met een studieschuld op naam. Door de studieschuld kun je mogelijk zelfs geen nieuwe lening meer op naam krijgen.

Een alleenstaande met een huurhuis komt moeilijker aan een lening

Een alleenstaande komt moeilijker aan een lening in vergelijking met partners. Het wonen in een huurhuis wordt lager gewaardeerd dan het bezitten van een koophuis. Bij een optelsom van deze factoren ben je dus slecht uit, maar als alleenstaande met een huurhuis zijn er vaak nog wel mogelijkheden. Laat je dus niet afschrikken, ook niet als je jouw lening wilt afsluiten of oversluiten naar een goedkope(re) bank. Wij hebben als onafhankelijk adviseur ingangen bij veel verschillende banken.

Denk in mogelijkheden en ga voor de onafhankelijk adviseur

Wil je een lening afsluiten of wil je jouw dure lening oversluiten? Leg jouw lot niet in handen van een adviseur van een bank. Er zijn namelijk tientallen banken met verschillende acceptatienormen en criteria. Wat voor de ene bank een reden is om jou af te wijzen, is voor een andere bank geen issue.

Wanneer wordt een lening voor jou NIET geweigerd?

Wij zijn volledig onafhankelijk en kijken ook graag voor je na of het afsluiten of oversluiten van je lening mogelijk is. Ook als het lastig lijkt, vinden wij door ervaring en kennis mogelijk toch nog een manier om jou te laten profiteren van de  voordelen van een goedkope persoonlijke lening.

Dan kijken we ook direct of we een eventuele schuld op een creditcard of door het rood staan op je betaalrekening mee kunnen nemen.

Je kunt gelijk een gratis adviesgesprek aanvragen.

wanneer wordt een lening geweigerd
Toch een lening af- of oversluiten?

Ontvang nu een gratis adviesgesprek van een onafhankelijk adviseur

Ja, ik wil een gratis adviesgesprek
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur