wat is een doorlopend krediet
Leningen • 2 min leestijd

Wat is een doorlopend krediet?

Michiel Brunet de Rochebrune - op 29 oktober 2020

Een doorlopend krediet is een populaire leenvorm. Maar wat is een doorlopend krediet? Wat zijn de voor- en nadelen van deze leenvorm? Lees het hier!

Een doorlopend krediet was oorspronkelijk een flexibele lening waarin je afgeloste bedragen weer op kon nemen. De flexibiliteit van de lening is tegenwoordig beperkt. Wat is een doorlopend krediet eigenlijk? Wat zijn nu nog de voordelen van een doorlopend krediet en wat kun je met deze lening?

Het doorlopend krediet is een veel voorkomende kredietvorm. Veel leenvormen lijken geen doorlopend krediet, maar zijn het wel. Het rood staan op je betaalrekening of een schuld op een creditcard zijn ook leenvormen die onder het doorlopend krediet vallen. Maar wat houdt een doorlopend krediet eigenlijk in en wat zijn de belangrijkste eigenschappen van deze leenvorm?

Wat is een doorlopend krediet?

Een doorlopend krediet is een leenvorm waarbij je met de geldverstrekker een limietbedrag afspreekt. Tot het limietbedrag bereikt is, kun je geld opnemen binnen het krediet. Maandelijks betaal je rente en aflossing over de schuld. De maandlast is een percentage van de leenlimiet. 

Stel je sluit een lening af met een kredietlimiet van €10.000. Met de geldverstrekker spreek je een maandlast af van 2% van de leenlimiet. Per maand betaal je in dit geval €200. Eerst wordt de rente verrekend en dan wordt het resterende bedrag gebruikt voor het aflossen op de openstaande schuld.

Opnames zijn tegenwoordig niet altijd mogelijk

Een doorlopend krediet is eigenlijk een hele grote roodstand waar je geld uit kunt opnemen zodra je geld nodig hebt. Toch is het niet onbeperkt mogelijk om iedere keer weer tot de limiet op te nemen.

Banken kiezen er steeds vaker om een blokkade voor opnames toe te passen. Dit doet een bank bijvoorbeeld als ze te lang niet hebben kunnen controleren of de klant nog steeds genoeg inkomen heeft voor het krediet. Opnemen tot het limietbedrag is bij de meeste nieuwe contracten slechts mogelijk in de eerste twee jaren van de looptijd. 

wat is een doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet? Ad Viseur geeft antwoord

“Een doorlopend krediet is eigenlijk een dure omgekeerde spaarrekening. Tot de kredietlimiet kun je bedragen opnemen alsof het een spaarrekening is. Het gevaar is dat je vast blijft zitten in een lening. Het doel van een lening moet zijn om de schuld zo snel mogelijk weer af te lossen. Daarna kun je sparen voor grote uitgaven.”

Het doorlopend krediet is niet meer de populairste leenvorm

Er zijn al meerdere banken die het doorlopend krediet niet meer aanbieden. Een doorlopend krediet heeft namelijk een aantal allesbepalende nadelen. Door de huidige lage rente is een doorlopend krediet minder interessant dan een persoonlijke lening. In een doorlopend krediet wordt de rente afgestemd op de rente van dat moment. In een persoonlijke lening staat de rente vast. Zodra de rentes weer stijgen is een persoonlijke lening dus een betere keuze. 

De flexibiliteit van een doorlopend krediet is ook gelijk een nadeel. De neiging is groot om de schuld in stand te houden. In principe kun je de maandlasten namelijk steeds weer opnemen en steeds dezelfde hoge schuld behouden.

Je kunt jouw doorlopend krediet oversluiten

Door het oversluiten van je lening kun je van jouw doorlopend krediet af komen. Met een persoonlijke lening kies je voor een lening tegen een vaste lage rente en een vaste resterende looptijd. Waarschijnlijk profiteer je ook nog eens van lagere maandlasten. 

Wil je weten hoe het oversluiten van een lening werkt? In de lening oversluiten gids vind je alles wat je wilt weten over het oversluiten van je doorlopend krediet.

wat is een doorlopend krediet
Jouw doorlopend krediet oversluiten?

In de gratis gids ontdek je wat oversluiten van jouw doorlopend krediet voor jou kan doen

Ja, ik wil de gratis gids
Picture of Michiel Brunet de Rochebrune
Michiel Brunet de Rochebrune

Senior financieel adviseur